Befoghatják a kínai piacot a konzolok?

Kevesen tudják, hogy Kínában a konzolok tabunak számítanak. Még az ezredforduló idején döntött úgy a kormány, hogy importtilalmat rendel el a játékkonzolokra, mivel szerintük fennállt annak a veszélye, hogy a kínai gyerekek fizikai és mentális fejlődését befolyásolhatják a termékek. A Sony, a Microsoft és a Nintendo számos kérvénnyel próbálkozott az elmúlt 12 év alatt, de nem találtak fogást a törvényen, így hivatalosan egyetlen nagy konzolgyártó termékei sem árulhatók Kínában. Egyedül a Microsoft talált egy kiskaput a Kinect segítségével, melyet csomagban piacra is dobtak, de a kínai kormány kikötése az volt, hogy játékra a termékeket nem lehet majd használni, így az Xbox 360 a Kinect mellett lényegében csak az orvosi kezeléseket és a tanulást segítette elő.

Van azonban még fény az alagút végén. A kulturális minisztériumból egy meg nem nevezett személy arról számolt be a China Daily újságnak, hogy a kínai kormány felülvizsgálná a konzolok tilalmára vonatkozó törvényt, így megtárgyalnák, hogy milyen lehetőségek mellett lehetne megnyitni a piacot az új generációs gépek, vagy akár az aktuális masinák előtt. Gondot jelent azonban, hogy a törvény szerint az importtilalmat csak úgy lehetne feloldani, ha mind a hét, tilalmat megszavazó minisztérium megváltoztatná az egy évtizeddel korábbi döntését.

A konzolgyártók természetesen az importtilalom feloldásáért szorítanak, és Zhang Yaqin a Microsoft szóvivője már el is mondta, hogy készen állnak arra, hogy az Xbox 360 Kínában is megvesse a lábát, mint játékkonzol.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés