Az MSI-nél is készül az univerzális videokártya-perifériaház

Ahogy egyre többen cserélik le asztali számítógépüket notebookra, úgy kap mind nagyobb hangsúlyt egy bizonyos felhasználói csoport bírálata a mobil számítógépekkel kapcsolatban: a PC-jüket gyakorta bővítő vásárlók többnyire azt kifogásolják, hogy a noteszgépek átalakítása, a komponensek cseréje nem, vagy csak a szakszerviz által, jelentős költségek árán végezhető el. Másfelől bizonyos hardverelemeknek (jelen esetben az erősebb asztali GPU-knak) magas hődisszipációjuk és fogyasztási mutatójuk miatt nincs helyük egy notebookban, ami különösen fájó hiány lehet egy vérbeli játékosnak.


Forrás: Presence PC

Az MSI a múlt heti Games Convention kiállításon egy olyan külső perifériaházat mutatott be Európában elsőként, mely ezt az eddig áthidalhatatlannak tűnő problémát hivatott megoldani. A cég korábban Luxium névre keresztelt, most Notebook Stationként bemutatkozó külső házba egy hagyományos PCI Express x16 bővítősínbe illő, akár két kártyafoglalatnyi helyet is elfoglaló grafikus vezérlő kerülhet. A videokártyaház egyelőre nem a PCI Express 2.0 szabványban meghatározott külső kábelezéssel csatlakozik a noteszhez, hanem a sokkal inkább elterjednek tekinthető, mindössze 1 PCIe sávval gazdálkodó ExpressCard kártyahelyen keresztül. Ez jelentős mértékben limitálja a rendszer és a grafikus motor közti adatsín sávszélességét, ám az MSI szerint ez nem fog semmiféle teljesítménycsökkenést okozni.


Forrás: Presence PC

Az igazi hardcore játékosoknak rossz hír lehet, hogy Notebook Station meglehetősen testes felépítése ellenére a gyártó legfeljebb Radeon HD 2600 és GeForce 8600 GT videokártyák beépítését javasolja, bár elméletileg erősebb kártyákat is képes fogadni a doboz. Az egyelőre csak prototípusként létező Notebook Station egyébként néhány extra funkcióval is fel lett vértezve: a házba USB hubot, vezetékes hálózati vezérlőt és digitális csatlakozókkal is ellátott, 7.1-es hangrendszert épített az MSI. Arról egyelőre nincs hír, hogy a perifériaház mikor kerül forgalomba.

  • Kapcsolódó cégek:
  • MSI

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés