Hirdetés

Az Apple kárára nőttek a windowsos táblagép eladások

Nehéz időszakot élnek meg a táblagépgyártók, hiszen a piac zsugorodásnak indult egy ideje. Szám szerint a tavalyi évben összesen 224,3 millió darabot szállítottak le a gyártók, ami nyolc százalékkal kevesebb, mint amit 2014-ben sikerült leszállítani. Ha ezt tovább bontjuk operációs rendszerek szerint csoportosítva, akkor megállapítható, hogy a Windowson kívül mindenki rosszabbul teljesített.

2015-ben a Microsoft rendszerével szerelt táblagépekből 59 százalékkal több fogyott, azaz 15,1 millióról 24 millióra nőtt a leszállított darabszám, részesedésüket pedig 5 százalékkal, 6-ról 11 százalékra növelték. Az androidos masinák eladási számai csökkentek ugyan, 147,2 millióról 136,9 millióra, ami 7 százalékos mínuszt jelent darabszámban, de piaci részesedésüket ennek ellenére sikerült 60-ról 61 százalékra feltornászni. E két rendszer adataiból könnyen kitalálható, hogy az Apple húzta a legrövidebbet, a másik két rendszer pedig az iOS kárára tudott növekedni. 81,2 millió helyett tavaly ugyanis mindössze 63,4 millió tabletet értékesített az Apple, ami 22 százalékos esést jelent darabszámban, a részesedésük pedig 33-ról 28 százalékra zuhant.


forráss: wmpoweruser.com [+]

A fenti eredményeket adó statisztikát készítő Strategy Analytics elemzői szerint a Windows előretörése annak tudható be, hogy a 2 az 1-ben típusú, leválasztható billentyűzetes eszközök 2015-ben elértek egy fordulópontot, ami nagyban köszönhető az új Microsoft Surface családnak, amelyek koncepcióit azóta számos gyártó így vagy úgy lekövetett, de még inkább a szélsebesen terjedő Windows 10-nek: ezzel a rendszerrel a táblagépek már fel tudták venni a harcot a prémium szegmensben uralkodó Apple-lel, illetve a közepes és alacsonyabb árkategóriában sikeres androidos masinákkal.

Azóta történt

  • Mélyrepülésben a tabletek

    A Canalys és az IDC számai nagyjából megegyeznek, de a helyzet nem valami fényes. Módosították a teljes évre vonatkozó előrejelzést is.

Előzmények

Hirdetés