Az Acer szerepe a sportokban: út a golftól a Forma 1-en át az olimpiákig

Már javában folyik az NBA észak-amerikai profi kosárlabdaliga alapszakasza, de a legizgalmasabb részek, mint a rájátszás és a döntők még hátra vannak. Ezért talán még nem késő az Acer döntése, miszerint a 2011-2012-es szezon hátralévő részében a legöregebb csapatok egyikével, a Keleti főcsoport Atlanti csoportjában játszó New York Knicks-szel írtak alá hivatalos partneri megállapodást. Ennek értelmében az Acer márkanév a Knicks térfelén lévő partvonalon elhelyezett hirdetőtáblán fog megjelenni, így az Acer márkanevet a Madison Square Garden mintegy 20 000 szurkolója láthatja élőben, illetve további százezrek (vagy milliók) a TV-ben és online szerte a világon.


[+]

Ráadásul az Acer nem csak az említett csapatot támogatja, hanem a csapat hátvédjével, a 17-es számú mezt viselő Jeremy (Shu-How) Linnel is jó kapcsolatot ápolnak. A rendkívül közkedvelt és hihetetlen sebességgel felfelé ívelő karriernek örvendő sztárjátékost felkérték a márka egyik nagykövetének, ami a különböző marketing kampányok során az Acer termékek népszerűsítését jelenti (kvázi az arcát adja egyes a termékekhez). Lin az első amerikai NBA játékos, aki kínai és tajvani felmenőkkel rendelkezik, és sikerét az Acerrel jól példázza, hogy a játékost ugyanerre a posztra nem csak az Acer kérte fel, hanem több más nagyvállalat, köztük az ASUS, a HP és a Lenovo is.

Jeremy Lin
Jeremy Lin

Nem csak Jeremy Lin az egyetlen nagykövete az Acernek, hanem a világ első számú női golfozója, a tajvani Yani Tseng is magáénak tudhatja a címet. Tseng a megállapodás értelmében az Acer logót sapkája elején viseli az LPGA nemzetközi golf versenyek során, továbbá az Acer biztosít számára minden IT terméket, amit útközben és otthonában csak használni tud. Tseng egyébként már több éve szoros kapcsolatot ápol az Acerrel. 2002-ben az Acer és a Tajvani Golfszövetség létrehozta az Acer Golf Programot junior játékosok számára. Tseng részt vett a negyedéves golf versenyen és a legjobb amatőr díját érdemelte ki. 2003-ban szerepelt az Acer Képzési programjában is, melyet a legjobb fiatal golfozók számára indított. Tajvanban, 2006-ban, Tseng megnyerte az Acer Nemzeti Amatőr Ranglista Versenyt, az Acer Nemzetközi Meghívásos Golf Versenyt, valamint az Acer Elite Match-Play Versenyt.

A világ talán egyik legismertebb sportága a labdarúgás, így valószínűleg ez jelenti a legnagyobb üzletet, és egyben ez nyújtja a legjobb reklámfelület is. Az Acer 2007-ben az FC Barcelona és az FC Internazionale csapatokkal is megállapodott, mely lényegében hasonlít a mostani NBA-s szerződéshez. Aranyfokozatú támogatóként a márkanévvel gyakran lehetett találkozni a csapatok stadionjának hirdetőtábláin.

Nem csak az egyéni és csapatjátékok kapcsán lehet említést tenni az Acerről, hanem a motorsportok terén is otthonosan mozognak. Több Forma 1-es csapattal kötöttek már szponzori szerződést, például 2000-ben a BAR-Honda istállóval, majd 2001-ben a Prost csapattal. Egy kis szünet után 2003-ban kötöttek szponzori megállapodást a Scuderia Ferrarival, amit 2003-ban eggyel magasabb szintre emeltek, aminek következtében az Acer az olasz versenyistálló hivatalos beszállítója lett, így emblémájuk mind a mai napig ott szerepel a tűzpiros versenygépeken.

Akár mondhatnánk, hogy ennek mintájára a motorsportban egy másik olasz csapatot is támogatnak, de nem a Forma 1-ben, hanem a MotoGP világbajnokságon. 2011 óta, azaz Valentino Rossi érkezése óta a bolognai Ducati Corse csapattal állnak szerződésben, de korábban sem volt nekik idegen a kétkerekűek világa. 2007-ben még a Factory Fiat Yamaha csapatot támogatták (akkoriban Rossi még ennek a csapatnak a színeiben versenyzett), majd 2008-tól a Packard Bell örökölte meg a helyüket (mely cég szintén nem állt távol tőlük). A mostani szerződésük a Ducatival a Ferrariéhoz hasonlítható, ugyanis a csapat számára Acer eszközöket és Gateway szervereket is szállítanak.

Végül, de nem utolsósorban az Acer olimpiai szerepléseit kell megemlíteni, mely igazi sikersztori a vállalat számára, hiszen sorban a második alkalommal szerepelnek az olimpiai játékok legmagasabb fokozatú támogatójaként. A sorozat a 2010-ben Vancouverben rendezett téli olimpián kezdődött, idén pedig folytatódik a londoni nyári olimpiával. A szponzoráció lényegében a PC-s infrastruktúra kiépítését és üzemeltetését jelenti a játékok ideje alatt egyszerre több helyszínen, így például az olimpiai faluban, a médiacenterben és számos más fontos helyen, valamint ennek tiszteletére olimpiai témájú termékeket is piacra fognak dobni.


Acer Iconia Tab A510 olimpiai köntösben

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt