Az ASUS gyorsabb bootolást tesz lehetővé a GeForce GTX 680-nal

A Windows 8 operációs rendszerben bemutatkozó Fast Boot funkció számos notebookgyártónak felkeltette az érdeklődését, így az előre összeszerelt termékek jellemzően kihasználják a szolgáltatás előnyeit, ami tulajdonképpen abban nyilvánul meg, hogy a Windows 8 gyorsabban bootol be. Az asztali termékek esetében, különösen az egyénileg összerakott megoldásoknál a Fast Boot természetesen szintén kihasználható, de ugyanakkor jóval problémásabb az implementáció, mivel annyi opció lehetséges, hogy arra szinte képtelenség tökéletes kompatibilitást kínálni.

Az ASUS a GeForce GTX 680-as kártyákhoz azonban kiadott egy GOP UEFI frissítést, ami tulajdonképpen egy hibrid VBIOS, és lehetővé teszi a Fast Boot funkció kihasználását az egyénileg összerakott konfigurációknál is. A vállalat azonban megjegyzi, hogy a frissítés bevállalása kockázatokkal is jár. Elsősorban azért, mert a szoftver feltöltse után nem lehet a VBIOS tartalmát visszaállítani semmilyen formában. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy az adott kártya a későbbiekben csak hivatalos hibrid VBIOS-sal frissíthető, így nem hivatalos, egyéni módosításokra már nem lesz lehetőség. Ezt nagyon fontos észben tartani, mert az NVFlash nevű program megengedi a frissítést egy régebbi normál VBIOS-ra, csak újraindítást követően a kártya használhatatlanná válik.

Az ASUS szintén megjegyezte, hogy a GOP UEFI frissítést az elmúlt négy évben megjelent ASUS alaplapokra kitesztelték, de a többi gyártó megoldására nem. Éppen ezért a cég nyomatékosan azt ajánlja a felhasználóknak, hogy ha nem rendelkeznek Intel 7-es szériás, vagy AMD-s R2.0 jelzésű ASUS alaplapokkal, akkor a frissítést ne végezzék el. Ez elsősorban azért fontos, mert az előbbi alaplapok támogatják magát a Windows 8-as Fast Boot funkciót, és azokon a termékeken, amelyek amúgy sem képesek ezt a funkciót kihasználni, csak felesleges kockázat lenne a GOP UEFI-re való frissítés. A többi gyártó szempontjából a helyzet bonyolultabb, gyakorlatilag megfelelő tesztelés nélkül nem garantálható, hogy a rendszer működni fog, noha elméletben ennek nincs akadálya, de ezzel a gyakorlat nem mindig van összhangban. Ezt az adott VGA eladásánál érdemes észben tartani, hiszen technikailag nem garantált más gyártótól származó alaplapokban a működés.

Sikeres frissítés esetén látható az UEFI támogatás
Sikeres frissítés esetén látható az UEFI támogatás [+]

A GOP UEFI frissítéshez az alábbi oldalon található programot kell letölteni. Az ASUS GeForce GTX 680-as kártyák frissítésének menete nagyon egyszerű. Adminisztrátori módban kell a programot elindítani, és az mindent elintéz magától. Természetesen nem árt a háttérben minden más alkalmazást bezárni. Újraindítást követően kiadható az „nvflash ---version” parancs, amivel ellenőrizhető, hogy a kártya rendelkezik-e UEFI támogatással. Ha igen, akkor a frissítés sikeres volt, így a Windows 8 operációs rendszer Fast Boot funkciója használható lesz a megfelelő alaplapokkal.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

  • Asus blog: az UEFI boot beállítása

    Legújabb bejegyzésünkben a gyorsabb indulást, illetve RAID módban is egyszerűen elérhető, TRIM-et biztosító UEFI boot aktiválását mutatjuk be.

Előzmények

Hirdetés