Asus blog: Xonar U7 USB-s hangkeltő - integrált helyett

Az ASUS áprilisban jelentette be a Xonar U7 USB-s hangkártya érkezését, ami amellett, hogy képes a 7.1 csatorna megszólaltatására, beépített fejhallgató erősítőt is kapott, hogy az alap fejhallgatókon kívül komolyabb darabokkal (>64 ohm) is megbirkózzon. Most sikerült megkaparintatnunk az eszközt egy próba erejéig, hogy lássuk, valójában kinek ajánlott megvásárolnia az USB-s kiegészítőt. Ehhez kezdjük az elejéről!


[+]

A nagyjából 24 900 forintos hangkeltő egy apró, arany díszcsíkkal szegélyezett matt fekete doboz, ami az aranyozott csatlakozók mellett az éppen aktív kimenetet jelző LED-ek és hangerőszabályzó potméter, illetve gombok találhatók. A gumitappancsokon nyugvó doboz igényesen néz ki, bár az ezüst tekerőn lévő mélyedés lehetne mélyebb, ujjunk ugyanis állandóan kicsúszott belőle.


[+]

Az előlapon egy pár 3,5 mm-es jackdugót találunk, egyet a fej-/fülhallgató, egyet pedig a mikrofon részére. Hátoldalán a két elülső sztereó csatorna egy pár RCA aljzatot kapott, a többi (surround, középsugárzó, mélyláda, hátsó hangszórók) 3 darab sztereó jacken keresztül csatlakozhat. Emellett még egy digitális (S/PDIF) kimenetet is kapunk, ami a látszat ellenére nem csak koax csatlakozást valósíthat meg, hanem a mellékelt átalakítóval optikai kábelt is fogad.


[+]

A csatlakozókkal kapcsolatban megjegyeznénk, hogy a hátoldali mikrofon aljzat hiánya egy kisebb baki, ugyanis akik többcsatornás headsetet használnak, azok számára kötelező a hátsó csatlakozósort használni, emellett pedig egyáltalán nem biztos, hogy a mikrofon kábele átér majd az előlapi jack dugaljig. Ez esetben hosszabbítóra lesz szükség, ami nem gyári tartozék. Sajnos szintén nincs a dobozban az RCA-jack átalakító, így sok többcsatornás PC-s hangrendszer összekötése során problémába futhatunk.


[+]

USB révén bármilyen PC-hez vagy Machez csatlakoztatható az U7, aminek van USB portja, sőt, használata még meghajtóprogramot sem feltétlenül igényel, amennyiben az alján lévő kapcsolót USB Audio 1.0 állásba billentjük, ilyenkor ugyanis szabványos Plug&Play audioeszközként jelenik meg az eszközök között. Persze ezzel egyúttal le kell mondani pár funkcióról, mint például a szoftver adta lehetőségekről, valamint a hangrögzítés (mikrofon bemenet) sem működik ekkor - ezeket csak USB Audio 2.0 állásban lehet előcsalni. A meghajtóprogram és a kiegészítő alkalmazások CD-n érkeznek, de érdemes mindenből a legújabbat beszerezni a gyártó weboldaláról, ez ugyanis határozottan jobban működik, mint az első kiadás.

Az USB Audio kapcsoló
Az USB Audio kapcsoló [+]

Az U7 telepítés után azonnal használatba vehető, de nem árt egy kicsit a mellékelt szoftver beállításaiban elkalandozni, ahol beállítható például a fejhallgató impedanciája, a hangszórók hangereje, a vágási frekvencia, valamint különféle térhangzás emulációra is lehetőség van.


[+]

Emellett települ a Dolby Home Theater v4 is, ami tulajdonképpen egy szoftveres EQ, némi extrával. Akik nem ragaszkodnak az eredeti hangzáshoz vagy a hangszórók/fejhallgatók gyengébb pontjait akarják kiküszöbölni, azok használják bátran, de mindenkinek ajánlott a próba, mert nagyon izgalmas és egyedi hangzást lehet elérni a megfelelő beállításokkal, emellett tovább erősíthetjük a forrást, ha túl halk lenne, vagy kiemelhetjük a dialógusokat.


A másik gyártó emblémája ne tévesszen meg senkit, a tesztnotebook saját Dolby Home Theater licenccel rendelkezik, így ez automatikusan odakerül annak ellenére, hogy az ASUS oldalról telepítettük a friss változatot [+]

Ezekből a beállításokból látható leginkább, hogy az ASUS elsősorban multimédiás célokra szánja az U7-et, noha kétségkívül nagyon tisztán, dinamikusan szólaltatja meg hangokat, legyen az film (Dolby Digital és DTS dekódolása sem akadály számára) vagy zene, és ASIO támogatásnak sem vagyunk híján. Emellett elérhető a Dolby Digital Live szolgáltatás is, ami valós időben képes a játékok többcsatornás hangját AC3 digitális jelfolyamba kódolni, amit aztán az S/PDIF kimeneten keresztül a házimozin keresztül szólaltathatunk meg. Ezzel kapcsolatban a menüben lévő PCM beállítás pedig ne tévesszen meg senkit, természetesen ezt választva az S/PDIF kimenet áteresztésre is képes (pass through), azaz módosítás nélkül engedi át a DTS és Dolby Digital jelfolyamot a dekóderrel rendelkező többcsatornás erősítő számára. Ez utóbbi főként azok számára lesz hasznos, akiknek ugyan van HDMI kimenetünk, de nem rendelkeznek HDMI bemenetes erősítővel, így nem tudják a többcsatornás digitális hangformátumok előnyeit élvezni (persze a lossless formátumoktól, mint DTS HD-MA vagy DD TrueHD így is elesnek majd).

Összegezve: az ASUS Xonar U7 USB-s "hangkártyát" egyértelműen multimédiás és játékos notebookhoz érdemes megvásárolni abban az esetben, ha szükségünk van a többcsatornás kimenetekre és/vagy a digitális kimenetre, esetleg emellett a sztereó (!) fejhallgatónkhoz valami komolyabb meghajtásra van szükség. Persze a termék bármilyen hangkártya kiváltására alkalmas, tehát a sokszor kétes minőségű, sokcsatornás integrált darabokat érdemes helyettesíteni egy ilyennel - például egy mozizásra és zenehallgatásra is használt egyszerűbb HTPC összeállítás mellett is használható. Ám ha csak az a cél, hogy megszabaduljunk a zajos integrált hangkeltőtől, és a sztereó hangzáson felül nincsenek extra igényeink, akkor érdemes a gyártó olcsóbb USB-s megoldásai között kutakodni (Xonar U3 vagy U1)

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények