Asus blog: tetszetős 17,3"-os notebook kicsivel 200 000 forint felett

Már egy másik márka 17,3 colos notebookjának tesztje kapcsán megemlítettük, hogy nem csak a gyártók álltak rá erre a méretkategóriára (melyet egyébként többnyire DTR-nek, azaz asztaligép-helyettesítőnek szoktak nevezni), hanem a felhasználók közül is egyre többen keresik ezeket a masinákat. A DTR-en belül persze lehet különféle kategóriákat felállítani, tehát a határ a csillagos ég, mind konfigurációt, mind pedig az árakat tekintve.

Ma már azonban nem kell legalább félmilliót elkölteni ahhoz, hogy egy jó 17,3-as notebookhoz jussunk, de lassan már a félmillió fele is elég ahhoz, hogy kielégítő teljesítményt kapjunk, már amennyiben nincsenek nagyon extra igények. Ezalatt nem azt értjük, hogy az olcsó gép legyen csúnya és nehéz, de nyilvánvalóan ebben az árkategóriában nem várhatunk tip-top, extrém nagy felbontású kijelzőt és mindent elsöprő grafikus teljesítményt, de egy játékra is használható konfigurációnak már illik beleférni a keretbe.


[+]

Tulajdonképpen valami hasonló gondolatmeneten haladhattak az ASUS-nál is, amikor az X750J notebookot megalkották és piacra küldték operációs rendszer nélkül, két év garanciával, 217 000 forintos vételárral. A 415 x 270 x 31,25 milliméteres méretekkel rendelkező masina 2,8 kilogrammot nyom a mérlegen, mely utóbbi nem is annyira vészes a kategóriához mérten. Jellemzően a gép műanyagból készült, tehát alumíniumot nem találunk sem a fedélen, sem a csuklótámaszon, mégis azt kell mondanunk, hogy dizájnosra sikeredett, és még a fedlapon is meg tudták tartani a fényjátékot (azaz a fényre kirajzolódó X-et), így akár magasabb kategóriás notebooknak is elmenne. Ugyanez érvényes a csuklótámasszal elkövetett kis csalásra is: bár a csuklótámasz is műanyag, de a burkolattól eltérően ezüst színt kapott, mely a gép becsukott állapotában is jól látszik oldalról, így egyfajta díszként is funkcionál.


[+]

A gép aljára már a rücskösebb matt fekete műanyag került, mely a fedlappal ellentétben jobban vonzza az ujjlenyomatokat. Itt látható az is, hogy a négycellás, nem túl nagy teljesítményű 44 Wh-s akkumulátor belül kapott helyet, és híján vagyunk mindenféle szerelőnyílásnak, így az otthoni bővíthetőség nem igazán megoldható. Bár a hátlap csavarjai könnyen hozzáférhetőek, a hátoldal eltávolítása annál bonyolultabb művelet, mint ezek kicsavarozása. Apropó, a csavarok megvicceltek bennünket, ugyanis a mintapéldány kicsomagolása után azonnal feltűnt, hogy forgatásra és nyitogatásra a burkolat egy ponton kattogó hangot ad, és már éppen az összeszerelés minőségét kezdtük volna kritizálni, amikor fény derült rá, hogy a hátlap csavarjai alig vannak meghúzva - valószínűleg már megpróbálták szétszedni, csak az összerakás nem ment már. A gép anyag- és összeszerelési minőségével tehát semmi gond nincs alapvetően. A beviteli részleg is kellemesre sikeredett (a kurzor billentyűk elhelyezését leszámítva), noha a touchpad gombjai kicsit nehezen járnak (főleg ha középen nyomjuk), de más kifogást a rövid próba alatt nem találtunk.


[+]

Mindenesetre kár érte, hogy a burkolat ennyire zárt, ugyanis a gépben két darab 2,5"-os tároló számára biztosítanak helyet, így aki SSD beszerelését fontolgatja, annak nem árt a szervizt felkeresni – a notebook ugyanis csak HDD-vel érkezik alapból. Ha már a hardverről beszélünk, a többi elemet is említsük meg: Intel Core i7-4700HQ processzor, 2x4 GB DDR3 memória (csak két slot van a gépben), 1 TB tárhely (ez 2 darab 500 GB-os HDD-ből jött össze a próbaalanyban, de a véglegesben 1 darab 1 TB-os lesz) és NVIDIA GeForce GT 740M VGA 2 GB-os DDR3-as fedélzeti memóriával. A 17,3"-os kijelző csupán 1600x900 pixelt tud, ami nem rekord, de legalább a VGA ki tudja szolgálni. Az összeállítás legnagyobb hibája nem ez, hanem a panel TN+film, ráadásul felülete fényes. Egy kalibrálás sem árt neki, de a túl magasra állított kontrasztbeállítás szoftverből korrigálható.


[+]

Ezeken felül persze megkapjuk a szokásosnak mondható körítést (egysávos Wi-Fi, Bluetooth, Gigabit Ethernet, kártyaolvasó, HDMI kimenet, HD webkamera, DVD-író) is. A gyártó egyetlen extrát emel ki, a SonicMaster Lite hangtechnológiát, de ez tulajdonképpen csak egy szoftveres hangszínbeállítást tesz lehetővé. Az X750J hangzása egyébként nem lenne rossz, szépen, tisztán, torzítástól mentesen szól, és még hangerősséget is tud produkálni, de a mély és közép tartomány meglehetősen szegényes, amit egy kis kézi beállítással bizonyos mértékig lehet korrigálni.


[+]

Az ASUS próbált alacsonyan árazni, és ez tulajdonképpen össze is jött nekik, de azért bőven akad konkurense a piacon ugyanebben az árkategóriában, amihez hozzá kell tenni, hogy ezek közül egyik sem kapott ilyen erős processzort.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények