ASRock alaplapok microATX és Mini-ITX méretben, Intel Bay Trail-D platformmal

Az ASRock sem szeretne lemaradni azoktól a gyártóktól, akik kínálnak már alacsony fogyasztású Intel Bay Trail-D SoC köré épített alaplapot. Ebben a klubban jelen van a Biostar, a Gigabye, az MSI és az ASUS is, illetve most már az ASRock is, ahol a mérnökök és a marketingesek egyaránt biztosra mentek, ugyanis az első eresztésben rögtön négy alaplappal indítottak. A négyesfogat két Mini-ITX és két microATX méretű deszkából tevődik össze, melyek közül egy-egy mindegyik méretkategóriában a kétmagos Intel Celeron J1800 és a négymagos Intel Celeron J1900 köré épül. Ennek megfelelően kapták meg a típusjelzést az egyes modellek: D1800B-ITX és Q1900B-ITX, illetve D1800M és Q1900M.

Az egyforma dizájnt felvonultató újdonságok az alkalmazott Bay Trail-D SoC-on kívül az eltérő méretekből adódóan felszereltség terén is eltérnek egymástól, de nem számottevően. A Mini-ITX méretű alaplapok esetében elmarad a microATX-eseknél megtalálható az x16-os PCI Express 2.0-s foglalat, és csak egyetlen x1-es PCI Expresst lehet munkára fogni, de nagyjából ugyanez a helyzet az USB portok terén, ahol 6 helyett "csupán" 5 darab USB 2.0-s aljzat számára maradt hely. Ezenkívül a memóriafoglalatoknál fedezhető fel komolyabb eltérés; a kisebbik SO-DIMM, míg a nagyobbik normál méretű, úgynevezett Long-DIMM modulokat fogad.

Mindegyik alaplapra került Gigabit Ethernet, hatcsatornás HD hangkodek, USB 3.0-s aljzat, HDMI és D-Sub képkimenet (DVI csak a microATX-es modelleken található), Printer és COM portok – előbbi a Mini-ITX esetében a méretkorlátok miatt csak alaplapi kivezetés formájában, utóbbiból pedig a microATX-es termékek kettőt is kaptak, a másodikat szintén alaplapi kivezetésként.

Az ASRock alaplapjai már felbukkantak a külföldi webshopokban, ahol 55-65 eurót kérnek el értük a SoC típusától függően.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés