ASRock alaplapok érkeznek USB 3.1 és Type-C csatlakozóval

Az alaplapgyártók már dolgoznak a legfrissebb, 10 Gbps átviteli tempóra képes USB 3.1-es szabvány implementálásán, amelynek része az úgynevezett C-típusú csatlakozó is. Ez utóbbinak többek között az az egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy a kábel és a csatlakozó bármilyen irányban hozzáilleszthető az aljzathoz, azaz vége a kábelvég forgatásából adódó kínlódásnak. Az idei évben tehát biztosan láthatunk már deszkákat a legújabb USB szabványú csatlakozóval, ugyanis korábban a DigiTimes úgy értesült, hogy az ASUS hamarosan piacra dobja integrált USB 3.1 vezérlővel ellátott alaplapjait, az MSI is dolgozik az ügyön, a Gigabyte a második félévre ígéri, hogy elkészül az implementációval, a minap pedig az ASRock mutatta be két régi-új alaplapját, a Z97 Extreme6/3.1 és X99 Extreme6/3.1 modelleket, amelyek szintén megkapják az új USB-t.


[+]

Ez utóbbi gyártó kicsit más irányban, részben kiegészítőkártyás megoldásban gondolkodik. Érdekes megfigyelni, hogy többé-kevésbé eltérő megközelítéssel hajtották végre az USB 3.1 implementálását a szóban forgó termékeknél, ugyanis míg a Z97-es variáns egy külön PCIe 2.0 x4-s kártyán kínálja az USB 3.1 Type-A (ez fizikailag a hagyományos aljzat) és (az újabb típusú, kompakt méretű) Type-C csatlakozókat, míg az X99 esetében a kártyán két Type-A kapott helyet, a Type-C magán az alaplapon trónol. Ha jobban megnézzük, akkor látható az is, hogy a kártyák külön tápellátásból gazdálkodnak, amiről a rajtuk található tápcsatlakozók árulkodnak. Ez sajnos nem jelenti azt, hogy elérhető lenne az akár 100 watt leadását előirányzó Power Delivery képesség, mivel az újdonság csak az USB 3.1-ben meghatározott 3 amperes áramerősséget képes szolgáltatni.


[+]

Az egyelőre kérdéses, hogy a szabvány által kínált 10 Gbps-ből mennyi lesz elérhető a valós felhasználás során. A spekulációk szerint ugyanis a fizikailag x4 csatlakozósorral rendelkező kártyára csupán egy darab, két port kiszolgálására képes ASMedia ASM1142 host controller kerül (akárcsak az ASUS alaplapjára), ami két darab PCIe 2.0 sávot igényel, így a teljesítmény legfeljebb 8 Gbps környékén tetőzik majd, de persze ez is több, mint amire az USB 3.0 képes.

Az ASRock pontos árat és megjelenési dátumot még nem közölt.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés