Az ARM szerint a VP9 támogatása is működik OpenCL-lel

Az ARM komolyan dolgozik az új generációs videoformátumok támogatásán az aktuális hardverek szempontjából is. Sőt, a cég leginkább az IGP-re bízná ezeket, így a fixfunkciós hardvereket háttérbe szorítaná. Ebben nagy segítség, hogy a HEVC-t és a VP9-et is úgy tervezték, hogy a készülő szoftveres kodekek jól skálázhatók legyenek, amivel nagyon hatékony GPGPU-s algoritmusok is kreálhatók.

Az ARM a Google formátumánál is az Ittiam partnere lesz, és a két cég a hamarosan kezdődő MWC 2014 alkalmával be is mutatják a szoftver működését egy ARM Mali-T604 és Mali-T628 jelzésű IGP-n. A rendszer a HEVC-hez hasonlóan OpenCL platformon keresztül kerül implementálásra.

Az ARM szerint az Ittiam HEVC és VP9 dekódere is nagyon jól működik OpenCL-en, hiszen 1 watt körüli fogyasztási tartományban is tökéletes a dekódolás sebessége 4K-s videókkal is. A processzormagok ugyanerre nem lennének képesek, míg a fixfunkciós hardverek lényegében elhanyagolható előnyt jelentenének az energiahatékonyság szempontjából, így nem biztos, hogy megéri beépíteni egy speciális blokkot az adott lapkába.

Az ARM egyébként korábban már kommentálta, hogy a HEVC és a VP9 fejlesztői kiváló munkát végeztek, amikor a szabvány kialakításánál figyelembe vették a GPGPU-t, mint értékes alternatívát a dekóderek számára.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ARM

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés