Archos GamePad – a játékra optimalizált tablet igazi vezérlőkkel

Hirdetés

Sokak szerint a dedikált játékkonzoloknak is vannak számlálva a napjaik, hiszen ha csak azt nézzük, hogy az androidos okotelefonokra és tabletekre, valamint az almás részleg iPod Touch/iPhone/iPad triójára mennyi játék érhető el, akkor a kézikonzolok kihalásának képe nem is olyan elképzelhetetlen. A mobil eszközök hardvere egyre erősebb és takarékosabb, így a játékok minősége, grafikája is folyamatosan fejlődik, és látványban szép lassan befogják a Sony PSP-t is. Van viszont egy sorsdöntő fegyver, amivel a kézikonzolok még mindig igazolják létjogosultságukat, ez pedig a fizikai vezérlőgombok megléte.

Igaz, hogy léteznek olyan kiegészítők, amelyek okostelefonokat vérteznek fel gombokkal és joystickokkal, sőt a Sony Ericsson Xperia Play telefon is megpróbálta a konzolok előnyeit mobilba integrálni, de ezek a megoldások nem arattak osztatlan sikert. Érdemes még megemlíteni a Razer Project Fiona koncepciót is, amely mai napig csak egy ötlet maradt. Most viszont az Archos egy olyan eszközt mutatott be, amely talán megfelel a felhasználók elvárásainak. Az Archos GamePad bejelentése bár teljesen hivatalos, a hardverrel kapcsolatban egyelőre nem sok részlet derült ki. Annyit lehet tudni, hogy a 7”-es tabletben egy kétmagos, 1,5 GHz-en ketyegő ARM-os SoC található, melyben egy ismeretlen MP konfigurációjú ARM Mali-400 IGP teljesít szolgálatot, így remélhetőleg a teljesítmény nem szab majd gátat a szórakozásnak.

A két oldal felsorakoztató kezelőszervek leginkább egy Sony PS Vita gombjaira hasonlítanak, sőt, a képet jobban megnézve a tábla felső élébe a mutatóujjakhoz még ravasz gombok is tartoznak. Ettől eltekintve egy érintőkijelzős tablettel van dolgunk, amely Android Ice Cream Sandwich operációs rendszert futtat. A 4.0-s verziót azért fontos kiemelni, mert ez az első Google rendszer, amely alapból is támogatja a külső játékvezérlőket, így az erre optimalizált játékok a GamePaden is problémamentesen futnak majd. A gyártó azonban azt ígéri, hogy a készülék olyan segédprogramokkal érkezik, amivel lényegében bármilyen játék tapicskolós vezérlése kiválthatóvá válik a fizikai részleggel.

Az Archos GamePad érkezése október végén várható, a gyártó kommentárja szerint vételára 150 euró alatt lesz, ami valószínűleg 149 eurót jelent majd a valóságban.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés