Az új Apple TV egy 32 nm-es A5-ös lapkát rejt

Az Apple mozgalmas tavaszon van túl, már ami a termékbejelentéseket illeti. A harmadik generációs iPad A5X jelzésű lapkája továbbra is marad a megszokott 45 nm-es gyártástechnológián, de a vállalat már számba vette a modernizálás lehetőségét, és ahogy azt várni lehetett a Samsung 32 nm-es node-ját nézték ki. A gate first HKMG eljárással operáló gyártástechnológia persze kockázatos is egyben, hiszen nem mindig sikerül úgy egy fejlesztés, ahogy azt várni lehetne. Az Apple ennek megfelelően a biztonságosabb utat választotta, és először az öregebb A5-ös chipet ültették át, ami a nemrég bemutatott új Apple TV-ben már megtalálható.

32 nm-es Apple A5 SoC
32 nm-es Apple A5 SoC (forrás: Chipworks)

Az APL2498-as jelzésű lapka a Chipworks elemzése szerint mindössze 69,6 mm²-es kiterjedésű, ami a 45 nm-es A5 122 mm²-es méretéhez képest jelentős előrelépés. Az új gyártástechnológiára épülő chip megegyezik a korábbi megoldással, de az Apple a kihozatal növelése érdekében letiltja az egyik processzormagot, legalábbis az Apple TV-ben használt verzió esetében.

A 32 nm-es APL2498-as jelzésű lapka
A 32 nm-es APL2498-as jelzésű lapka (forrás: Chipworks)

Az Apple-nek nyilvánvalóan a tapasztalatszerzés az elsődleges célja, és ennek majd a következő körben lesz jelentősége, amikor elkészül egy valóban új generációs 32 nm-es SoC.

A 32 nm-es APL2498 jelzésű A5-ös lapka egyébként nem csak az Apple TV-be kerül, hanem az iPad 2 tabletekbe is, azon belül is az új v4 revíziós modellekbe. A fogyasztás az előzetes adatok szerint nem változott jelentősen.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés