Battlefield 4-et az iOS-re!

Az Electronic Arts az elmúlt hónapokban komoly átszervezéseket hajtott végre, amelynek egyik nagy eredménye, hogy a DICE-ból kivált a Frostbite Team. Utóbbi csapat a partnerstúdiók problémáinak megoldása mellett a Frostbite videojáték-motor fejlesztéséért felel, illetve viszonylag sok idejük marad különböző mellékprojektekre. Ezek fontossága üzletileg nem kritikus, de rendkívül hasznos feltérképezni az egyes platformok technikai határait, ami végső soron sokat segíthet az Electronic Arts számára technikailag jobbá tenni a készülő játékokat.

A Frostbite Team legújabb mellékprojektje a Battlefield 4 című játék nagyrészt butítás nélküli portolása az Apple iOS-re. Az Electronic Arts eddig is koncentráltan tervezte a mobil játékok jövőjét, aminek az alapja a Frostbite Go videojáték-motor lesz. Ez a rendszer a Frostbite 3 kistestvérének tekinthető, így technikailag jóval korlátozottabb képességekkel rendelkezik. Ugyanakkor a Frostbite Go még nincs bevethető állapotban. A probléma forrása, hogy még komoly butítások mellett is hihetetlenül nehezen megoldható problémákba ütközik az OpenGL ES 3.0-s port elkészítése. Az androidos piac a hardverek szempontjából egyszerűen túl szegmentált ahhoz, hogy meg lehessen úszni az optimalizálást gyártóspecifikus kódok bevetése nélkül. Ennek megfelelően minden GPU IP-ket fejlesztő céggel komoly együttműködésre van szükség, ami ugyan megoldható, de a tervezettnél sokkal több időt vesz igénybe. Az Apple és a Microsoft által birtokolt piac valamivel kedvezőbb, hiszen előbbi esetben csak az Imagination, míg az utóbbiban csak a Qualcomm partnereként kell dolgozni, de az elterjedtség következtében az Android kap komolyabb fókuszt.

Addig is, amíg a Frostbite Go bevethető állapotban nem lesz az Electronic Arts megpróbálja feltérképezni az Apple Metal API-jában szunnyadó erőt. A Frostbite Team amúgy is híres arról, hogy minden ilyen új, innovatív kezdeményezésben részt vesznek, hiszen számukra csak jó, ha nagyobb kontrollt kapnak a hardverek felett. Ráadásul a Frostbite 3-nak eleve van egy Mantle API-t használó verziója, ahonnan elég egyszerű a Metal API-ra portolni, hiszen az alapkoncepció tekintetében a két API nagyon hasonló. Mérföldkőnek számít, hogy a Battlefield 4 egy tesztpályája már fut az Apple iPad Air 2 tableten, ráadásul a minőség szempontjából nincs lényeges butítás, azaz a PC-s verzióban szereplő összes effekt, illetve összes fizikai szimuláció aktív az iOS-en is. Persze a hardver ereje így is különbözik, vagyis az objektumok, illetve a textúrák minősége, valamint a megjelenítés felbontása szempontjából butításokkal kell szembenézni, de önmagában óriási jelentősége van annak, hogy a Frostbite 3 a piac legkomplexebb leképzőjével üzemképes egy kereskedelmi forgalomban kapható mobil hardveren.

Azt tudni kell, hogy egyelőre ez csak egy teszt, amely ráadásul még nem is ért véget, hiszen rengeteg optimalizációra van még lehetőség a Metal API-t használva. Ennek megfelelően a Frostbite Team további extra sebességet vár, amit el lehet költeni nagyobb felbontásra, illetve jobb minőségű objektumokra és textúrákra. Úgy tudjuk, hogy az első eredményekkel a csapat nagyon elégedett, illetve az Apple A8X rendszerchip processzorrésze is bőven elég erőt kínál a Battlefield 4-hez szükséges fizikai és egyéb szimulációk megvalósításához. Fontos kiemelni, hogy ezt nem érdemes a PC-s terheléshez hasonlítani, mivel ezen a platformon a fejlesztők saját bevallása szerint is a processzoridő 70-80%-át a nem megfelelő technológiai alap, illetve a grafikus meghajtó viszi el olyan számításokra, amelyek jelentős részére igazából nincs is szükség, csak az elavult API-k túl nagy többletterhelést jelentenek a mai PC-s hardvereknek. Az Apple A8X esetében a Metal API-val a szükségtelen számítások le sem futnak, vagyis jó 70%-kal kisebb az a processzorterhelés, ami ugyanahhoz a szimulációs minőséghez kell. Ennek tudatában nem is tűnik olyan meglepőnek, hogy az iPad Air 2 megfelelő teljesítményt nyújt a PC-s játékmenet butítások nélküli átmentéséhez.

A Frostbite Team egyébként az egészre csak egy kutatásként tekint, tehát annak igen kicsi az esélye, hogy a Battlefield 4 elérhető legyen az Metal API-t használó Apple termékeken. Valószínűleg egy ilyen játéknak az iOS-en nem is lenne meg a piaca, de ugyanakkor magára a kutatásra lehet úgy építeni, hogy az Electronic Arts lassan kitapasztalja az új Apple termékek képességeit, a Frostbite 3 gyakorlatilag kiegészül a Metal API támogatásával, és erre készíthetők olyan játékok, amelyet az Apple felhasználói is szívesen megvesznek. Később ezek a programok lebutíthatók a készülő Frostbite Go videojáték-motorra, így más mobil platformokra is átültethetők.

Logikus irány lehet, hogy az Electronic Arts az iOS-re úgy tekint majd mint egy alternatív PC-re. Mivel a vállalat minden Frostbite 3-at használó játékánál támogatni fog legalább egy, de inkább több alacsony szintű hardverelérést biztosító grafikus API-t, így a Metal port elkészítése nem lesz túl költséges feladat. Ezzel lényegében a Windows PC, az Xbox One és a PlayStation 4 mellett lesz egy negyedik platform, amelyet célozni lehet, ami jót tehet a bevételeknek is.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés