Hirdetés

Ma még nem létező VGA-t kapott az iMac Retina 5K

Az Apple a tegnapi napon bejelentette az iMac Retina 5K-t, amelynek specifikációja ugyan világos, de a hozzá rendelhető AMD Radeon R9 M290X és M295X jelzésű MXM modulok közül csak az előbbi kapható kereskedelmi forgalomban, ráadásul nem túl új termék, hiszen az egy éve megjelent Radeon HD 8970M jelzésű megoldás átnevezése. A linkelt hír a paramétereket részletesen leírja, így erre nem érdemes túl sok karaktert pazarolni.

A Radeon R9 M295X már érdekesebb megoldás, de erről egyelőre nincs semmilyen hivatalos adat. Éppen ezért utánakérdeztünk, hogy mivel van dolgunk pontosan, és megtudtuk, hogy egy be nem jelentett MXM modulról van szó, amelyet az AMD egyelőre csak az Apple számára gyárt, de később elképzelhető, hogy más vállalat is építhet rá.

A specifikációk tekintetében szabványos, MXM 3.0-s megoldásról van szó, így 100 watt a maximális fogyasztása. A Radeon R9 M295X-en a Radeon R9 285 alapjául szolgáló Tonga cGPU dolgozik, és nincs is igazán nagy különbség az asztali verzióhoz képest, de a mobil verzióban már 2048 darab shader részelem aktív a lapkán belül, míg a memóriabusz marad 256 bites. A magórajel is eltérő az asztali társhoz képest, ugyanis a Radeon R9 M295X 800 MHz-es paraméterrel dolgozik, ami egyébként helytállónak tűnik, hiszen – némi kerekítéssel – ki is jön az Apple által említett 3,5 TFLOPS-os számítási teljesítmény. Ehhez még hozzájön a 4 GB-nyi, 5 GHz-es effektív órajelen ketyegő GDDR5 szabványú fedélzeti memória is.

Érdekesség, hogy számos elemzés születik arról, miért váltott az Apple az új iMac esetében Radeonokra. A legtöbben úgy gondolják, hogy az Apple szeretné magát teljesen elszigetelni az NVIDIA-tól, amiért a vállalat licencelhetővé tette az új architektúráit, előkészítve a terepet számos nagyobb céggel szembeni szabadalmi perhez. A Samsung és a Qualcomm ebből a szempontból már támadás alatt van.

Információink szerint viszont sokkal egyszerűbb a döntés oka: a szoftverfejlesztők arra kérték az Apple-t, hogy a professzionális munkára is használt Macbook Pro és iMac frissítésekben is olyan grafikus architektúra legyen, mint ami a korábban megjelent Mac Pro opcióban felelhető. Ennek a kérésnek az oka szintén nagyon egyszerű: a legtöbb szoftverfejlesztő a professzionális alkalmazását a Mac Prohoz szabja, és ez az optimalizálás már eleve igen sok időt és pénzt emésztett fel. Amennyiben az Apple nem váltja le a grafikus vezérlőt az új iMacben, akkor a szoftverfejlesztőknek az elmúlt egy év OpenCL-es optimalizálását a CUDA platformra is át kellene ültetni, ami ismét igen sok pénzbe és időbe kerülne.

Az Apple tehát nem akarja magát függetleníteni az NVIDIA-tól. Szimplán arról van szó, hogy egyszerűbb az elkészült professzionális programok friss optimalizálásaihoz megfelelő hardvert kínálni, mint a programokat újraoptimalizálni egy eltérő grafikus architektúrára. A GCN architektúra használata az új iMac és Mac Pro gépekben nem csak a fejlesztők életét könnyíti meg, hanem a vásárló is kevesebb problémával szembesül majd a termékek használata közben.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés