Hirdetés

A légkavarók ásza címre pályázik az Antec TrueQuiet Pro 120 mm ventilátor

Hirdetés

A számítógépben pörgő ventilátorok fejlődése talán nem olyan szembetűnő, mint sok egyéb hardverkomponens esetében, pedig az elmúlt bő 10 év alatt azért sok olyan újdonság beszivárgott a használatba, melyek még hatékonyabbá, hosszabb élettartamúvá és csendesebbé tette ezeket. Persze egy szabványos méretű légkavarónál nem könnyű forradalmit alkotni, leginkább két terület piszkálásával lehet játszani: a lapátok formájával és a csapágyazással.

Az Antec legújabb 120 mm-es ventilátora, a TrueQuiet Pro-nál úgy tűnik, hogy mindkét előbb említett részhez hozzányúltak, melynek következtében állításuk szerint a piac egyik leghatékonyabb egységét hozták létre, legalábbis a légszállítás/zajszint arányt nézve. Már első pillantásra is több érdekesség szembetűnik. Először is a 7 darab lapát formája bizalomgerjesztő, de ami a legfurcsább, hogy olyan közel helyezkednek el a keret falához, hogy forgás közben szinte majdhogynem súrolják. Az Antec ezt azzal magyarázza, hogy a szokásos rés kiiktatásával sikerült csökkenteni a turbulenciát, mert így a lapátok széleiről leváló fuvallat nem csapódik bele a keretbe.

Az pedig már ennek a felépítésnek egyenes következménye, hogy a lapátok felülete ezáltal a lehető legnagyobb, azonban van itt még egy turpisság. Szemből nézve feltűnhet, hogy a ventilátor „magja”, vagyis maga a motor is arányában sokkal kisebb, mint egy átlagos 120 mm-es egységben. Ez is tovább növeli a lapátok felületét, ráadásul csökkenti a középen kialakult holt teret, ahová közvetlenül nem jut a fuvallatból. Sajnos egy fontos adat még hiányzik az összképből, nevezetesen a csapágyazás típusa, mely szintén alapvetően befolyásolja a zajszintet és az üzemórák számát.

Sarkaiban rezgéselnyelő gumibakokat kapott, a további izoláció érdekében pedig a csomagban nem hagyományos csavarokat, hanem szilikon rögzítő tüskéket mellékelnek. Egy kapcsoló segítségével fordulatszáma 600 és 1200 rpm között változtatható, ekkor légszállítása és zajszintje rendre 21,1/46,3 cfm és 17,8/18,9 dBA. Az Antec TrueQuiet Pro 120 a tengerentúlon 19,95 dolláros vételáron már megvásárolható, európai megjelenése március 22-én várható.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Antec

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés