Mától hódítanak a Radeon HD 7970-es VGA-k

Hirdetés

A mai napon hivatalosan is elrajtoltak a Radeon HD 7970-es VGA-k. Az AMD az előzetes bemutatót még karácsony előtt engedélyezte, így elő is álltunk egy elemzéssel, mely az új fejlesztés rejtelmeibe engedett betekintést. A forgalmazás megkezdésére azonban csak a mai napon kaptak engedélyt a kereskedelmi partnerek. Általánosan elmondható, hogy minden gyártópartner a referenciamodellre épít, így a fentebb linkelt cikkben leírt paramétereken senki sem változtatott. Egyedül az XFX döntött három termék bevetése mellett, így a Core Edition jelzésű alapmodellt a Double Dissipation Edition és a Black Edition verzió egészíti ki. Mindkét termék egyedi, két ventilátorral dolgozó hűtést kapott, sőt az utóbbi gyári tuninggal dolgozik. Ennek hála a referenciának számító 925 MHz-es mag- és 5,5 GHz-es effektív memória-órajel rendre 1, illetve 5,7 GHz lesz. Az XFX újdonságai természetesen ugyanazt a nyomtatott áramköri lapot használják, mint a többi termék.

XFX Radeon HD 7970 Core Edition
XFX Radeon HD 7970 Core Edition

XFX Radeon HD 7970 Double Dissipation és Black Edition XFX Radeon HD 7970 Double Dissipation és Black Edition
XFX Radeon HD 7970 Double Dissipation és Black Edition [+]

A többi gyártó közül is sokan éltek még extrákkal. Az ASUS szokás szerint bevetette a GPU Tweak szoftverét, mely lényegében lehetővé teszi az üzemfeszültség módosítását, illetve egyéb extrákat, mint például a gyors szoftverfrissítést, és az újabb BIOS-ok letöltését. Az MSI Afterburner nevű szoftvere is hasonló célt szolgál, sőt ebben a programban saját tesztmodul is található. Persze ez a teszt rendkívül specifikus terhelést jelent, így a tuningolt órajelek stabil működését inkább komplexebb programokkal érdemes tesztelni. Szintén említést érdemel a Sapphire TriXX tuningprogramja is, mely természetesen mellékelve van a vállalat kártyájához.

ASUS Radeon HD 7970
ASUS Radeon HD 7970

MSI Radeon HD 7970
MSI Radeon HD 7970 [+]

Sapphire Radeon HD 7970
Sapphire Radeon HD 7970 [+]

A PowerColor, a Club 3D és a VTX3D a DiRT 3 című játékkal kedveskedik a vásárlóknak. Míg a HIS alapvetően natúr kínálja a terméket.

PowerColor Radeon HD 7970
PowerColor Radeon HD 7970 [+]

Club 3D Radeon HD 7970
Club 3D Radeon HD 7970

VTX3D Radeon HD 7970
VTX3D Radeon HD 7970 [+]

HIS Radeon HD 7970
HIS Radeon HD 7970 [+]

A DirectX 11.1-et és az OpenGL 4.2-t is támogató újdonságok mindegyike kap egy aktív átalakítót, melynek segítségével DVI-os monitor köthető a mini DisplayPort interfészre. Ezt az AMD a Radeon HD 7970 esetében kötelező tartozékként írja elő, így az Eyefinity konfiguráció DisplayPort bemenettel rendelkező monitor nélkül is kiépíthető.

A piac legmodernebb VGA-jának sajnos az ára a gyengéje. A legolcsóbb modellek 549 dollárért kaphatók, de az XFX a Black Edition modellért 599 dollárt is elkér.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés