December első felében érkezhet az első új generációs Radeon

A heise online utánakérdezett az új generációs VGA-k startjának, így kiderült némi információ, hogy mikor fogunk látni 28 nm-es GPU-t. A friss hírek szerint az AMD december első felében jelenti be az első HD 7000-es Radeont, és minden jel arra mutat, hogy most egy mobil megoldás startol elsőnek. Az ominózus lapkát a vállalat már kétszer is demonstrálta. A termék először a DiRT 3-at, míg másodszor a Dragon Age 2-t futtatta.

Hirdetés

A 4Gamer.net közelebbről is lencsevégre kapta a GPU-t, így ebből már aránylag sok látszik. A tokozás méretéből következtetve a lapka kiterjedése 140-150 mm² közé esik, így valószínűsíthető, hogy a termékskálában a Radeon HD 7600M, illetve 7700M sorozatról lesz szó. Ennél többet pár konkrétum ismerete nélkül nagyon nehéz megállapítani, de a kódnevek szintjén a Chelsea, vagy a Heathrow GPU lehet opció, inkább az előbbit valószínűsítve.


(forrás: 4gamer.net)

Az architektúra szintén nagy kérdés. Az egyik opció a Cayman esetében alkalmazott VLIW4 rendszer bevetése, míg a másik a GCN néven ismertetett megoldás, ami lényegében az igazán új generációs termék. Elméletben lehetséges az utóbbi is, de ilyen lapkaméret mellett valószínű, hogy az új Asynchronous Compute Engine, vagyis az ACE kimarad. Az AMD szándékosan tervezte modulárisra ezt a motort, így a beépítése sem kötelező. Ez persze a CU-k optimális kihasználására nem hat majd jól, így érdemes megfontolni legalább egy ACE bevetését, ha erre van lehetőség. Valószínűbb egyébként a VLIW4 rendszer alkalmazása, mivel ez alkalmas a Dual Graphics módra is a Trinity APU-val, és erre az AMD előre készülhet. Ezenkívül felmerült a PowerTune technológia bevezetése, ami a mobil termékeknél kiemelten jó szolgáltatott tehet, hiszen a felhasználó konkrétan dönthet a termék terhelés melletti fogyasztásáról.

Az asztali VGA-k esetében az új generáció valószínűleg csak a 2012-es évben lesz bevezetve. A heise online arról is szerzett adatot, hogy az AMD december 9-ét jelölte meg a legvégső dátumnak, így ha addig nem sikerül megkezdeni a szállítást, akkor a fentebb részletezett GPU startját is áttolhatják a következő esztendő elejére.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés