Az AMD nyugdíjazza az aktuális FX szériát

Úgy néz ki, hogy a Socket AM3+ foglalat hosszú életű lesz, de a bele helyezhető processzorokat az AMD az idei év végén lecseréli. Az aktuális Bulldozer modulokra épülő Zambezi lapkákat a Piledriver modulokra épülő megoldások váltják, a 32 nm-es gyártástechnológia pedig nem változik. A Vishera kódnevű fejlesztésre egyelőre ismeretlen mennyiségű új processzor fog épülni, de annyi biztos, hogy a leggyorsabb modell a gyártóknak küldött dokumentumok alapján az FX-8350-es jelzést viseli, melynek nyolc darab magja 4 GHz-es alapórajelen üzemel 4,2 GHz-es turbóval.

Hirdetés

A Vishera kódnevű processzorok kompatibilisek lesznek az aktuális Socket AM3+ foglalattal rendelkező alaplapokkal, és az év végi megjelenéssel teljesen leváltják az elődöket. Ez azt jelenti, hogy az AMD a jelenleg elérhető 8 darab FX szériás processzor gyártását befejezi, de 2013 közepéig teljesítik a leadott rendeléseket. Az új FX szériás processzorok élettartama minimum másfél év lesz, és a jelenlegi adatok alapján 2013-ban a Vishera lapkát nem váltja majd le semmi. Manapság amúgy is sok a pletyka arról, hogy a Vishera lesz az AMD utolsó homogén többmagos processzora a végfelhasználói piacra, de ezt az információt AMD nem erősítette meg, igaz nem is cáfolta. Biztosat csak a következő Financial Analyst Day rendezvényen fog mondani a vállalat, így addig ezek az információk csak érdekes pletykák. Az AMD azonban elég jól áll az integráció mélysége és a szükséges szoftveres alapok szempontjából, így a 2013-ban érkező Kaveri APU már kellően rendszerszintű ahhoz, hogy a fejlesztők számára értékelhető alternatívát jelentsen a heterogén éra megkezdéséhez, ez pedig szükségtelenné teheti egy új homogén többmagos processzor fejlesztését, hiszen az IGP erejének kihasználásával többet lehet gyorsítani, mint két extra processzormaggal.

Dobozos Trinity APU-k árazása a BLT webáruháza szerint
Dobozos Trinity APU-k árazása a BLT webáruháza szerint (forrás: shopBLT) [+]

Az FX széria felújítása mellett végre érkeznek dobozos Trinity APU-k is, melyek októberben kerülnek az üzletekbe. Az AMD azonban már elkezdte szállítani a nagykereskedők felé, így feltűntek a termékek a BLT webáruházában. Az árak egyelőre az AMD bejelentése nélkül nem hivatalosak, de korábban is jó adatokkal dolgozott a BLT, így talán most sincs ez másképp. Az idei évre az AMD már csak a tabletekbe szánt Hondo APU-val adós, melyről a cég nagyon hallgat. A gyártóktól származó hírek szerint ennek az az oka, hogy az AMD a szeptember közepén megrendezendő Intel Developer Forumnak fog ellenrendezvényt szervezni a közelben, és reményeik szerint a Windows 8-hoz tervezett tabletplatform első leleplezése elég lesz a média átcsábítására. A vállalat a korábbi években is szervezett ilyen akciókat, de a Hondo APU-ról gyakorlatilag semmit sem mutattak eddig, márpedig jelen pillanatban úgy néz ki, hogy a konkurens tabletplatformokon mindenképp túlteljesít azzal, hogy egyedüliként képes kihasználni a Windows 8 összes szolgáltatását, így figyelemelterelésre ez a legjobb termék.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés