Az AMD megtartja a három- és négyutas CrossFire-t

A vállalat szerint három GPU fölött ugyanakkor tényleg nehéz jó skálázódást elérni.

Az elmúlt időkben a több GPU-s konfigurációk kedvelői csak úgy kapták a pofonokat, hiszen egyre kevesebb játék skálázódik három-négy GPU-ig, illetve az NVIDIA is bejelentette leszámolnak a három- és négyutas SLI-vel. Az AMD ugyanakkor a CrossFire-t nem szeretné olyan mértékben korlátozni, hogy elvegyék a lehetőséget a PC-s játékosok keménymagjától, így a továbbra is megtartják a lehetőséget arra, hogy a vásárlók három- és négyutas CrossFire-t építsenek maguknak.

Hirdetés

A hardveres alap igazából megvan, mivel az új hardverek szinte kivétel nélkül a CrossFire XDMA összeköttetést használják, vagyis nem szükséges a működésükhöz a rendkívül korlátozott sávszélességet biztosító híd. Ehelyett a PCI Express interfész amúgy is igen sok csatornájából használnak párat, ha adatmásolásra van szükség. Ilyen formában két GPU között maximum 16 GB/s-os adatátviteli sebesség biztosítható, ami sokszorosan gyorsabb bármilyen hidas megoldásnál. Szoftveres szinten azonban tényleg nem könnyű három GPU fölött értékelhető skálázódást elérni, és ezt az AMD is elismeri. Ugyanakkor bizonyos játékok esetében lehetséges, és az az általános tapasztalat, hogy ezeket a rendszereket általában azért építik meg a játékosok, hogy a kedvenc programjukkal a lehető legnagyobb teljesítményt érjék el, vagyis különösebben nem törődnek azzal, hogy vannak olyan alkalmazások, ahol a skálázódás nem kifejezetten jó. Ilyen formában már figyelembe lehet venni ezeket az extrém igényeket is, hiszen a vásárlók többsége pontosan tudja, hogy mik az előnyei és mik a hátrányai a kettőnél több GPU-t tartalmazó konfigurációknak.

Az AMD ezeket az igényeket célozza meg a CrossFire API-val, ami nemrég vált a GPUOpen kezdeményezés részévé, és az eddigi lehetőségekhez mérten viszonylag sok kontrollt biztosít a fejlesztőknek DirectX 11-es alkalmazásokhoz.

Friss információ, hogy az AMD a DirectX 12-re dolgozó fejlesztők dolgát is megkönnyítené. Mint ismeretes ennél az API-nál bonyolultabb a több GPU-s mód kérdése, mivel az adott program gondoskodik a megfelelő működésről. Ugyanakkor a vállalat készít egy olyan rutint, amivel az AFR beépítése egyszerűen megoldható lenne, és a meghajtó egy speciális kiegészítés használatával gondoskodna a frame pacingről is. Ennek a megoldásnak az előnye, hogy radikálisan leegyszerűsíti a több GPU támogatását a DirectX 12-ben. Maga a konstrukció egy később érkező rétegen keresztül működne, amit a Microsoft biztosít majd, tehát szabványos rendszerről van szó.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés