Szeptemberben bemutatkozik az első új generációs Radeon

A korábbi híreknek megfelelően érkezik az új generációs Radeon termékcsalád első képviselője, mely a Hawaii kódnevet viseli, és a Radeon HD 7990-nel kapcsolatos árcsökkentésből sejthető, hogy az AMD már ki is alakította a helyét az aktuális termékpalettán.

Hirdetés

Az új generáció új jelölésrendszert is kap, így biztos nem HD 9000 sorozatról lesz szó, de erről több adat még nincs. Jó hír viszont, hogy az AMD új hűtőrendszert alkalmaz majd az összes Volcanic Islands sorozatba tartozó kártyán, mely az alapvető ötleteket a Radeon HD 7990 hűtőjéről örökli. Ez nagyon kedvező, mivel a két GPU-s szörnyeteg hűtőrendszerével általánosan elégedett a piac, így logikus döntés ezt a vonalat továbbvinni a korábbi, jellemzően kritizált opció helyett.

A Volcanic Islands sorozatba egyébként még három lapka érkezik Maui, Iceland és Tonga kódnéven, illetve hallani egy Vesuvius kódnevű megoldásról, de azt nem tudni, hogy ennek pontosan mi lesz a különlegessége. A mobil termékskála ezúttal a Crystal System nevet kapja majd, melybe a Topaz és az Amethyst kódnevű lapkák érkeznek. Előbbi az Iceland, míg utóbbi a Tonga mobil verziója.

Egyelőre az AMD csak a Hawaii kódnevű grafikus processzorral fog törődni, és erre a lapkára idén nem csak Radeonok épülnek, hanem egy FirePro is. A GCN architektúra természetesen megmarad, illetve tulajdonképpen továbbfejlesztett verzióról lesz szó. A hírek szerint az elsődleges fejlesztési szempont az általános számítási feladatokban felmutatott hatékonyság jelentős javítása volt. A felújított architektúra továbbra is egy forrásból futtatja a grafikai feladatokat, a compute parancsok viszont kettőnél nagyságrendekkel több forrásból futhatnak. Ez drámaian megnövelheti a compute shaderek futtatásának hatékonyságát az új generációs játékokban.

A tényleges starttal kapcsolatban egyelőre kevés az adat. Annyi biztos, hogy nem a szeptemberi bemutató napján lesz, hanem pár héttel később.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Előzmények

Hirdetés