Az AMD gyorsan beveti a mobil Radeonok új generációját

Az AMD még karácsony előtt előállt egy hirtelen bejelentéssel, melynek köszönhetően a potenciális vásárlók bepillantást nyerhettek a Radeon HD 8000M sorozatú termékek útitervébe, illetve az olcsóbb modellek főbb paraméterei is ismerté váltak. Már az elején le kell szögezni, hogy a startra a következő év első felében kerül sor, és a konkrét bemutató a CES-en lesz, így minden adatról az AMD sem rántotta le a leplet, de így is el lehet csemegézni a paramétereken.

Hirdetés

Az alapokhoz az AMD nem nyúlt, így az előző generációban bemutatkozott GCN architektúra adja az új termékek motorját, annak minden, korábban részletezett tudásával és energiahatékonyságra kihegyezett technikai képességével. Alapvetően tehát ráncfelvarrásról van szó, így a fejlesztések az optimalizálást célozták meg az újítások helyett.

Az AMD egy Mars és egy Venus kódnevű fejlesztéssel készül a következő év első negyedévére, míg a második negyedévben egy gyorsabb lapka érkezik, ám ennek a kódnevéről még nem beszélt a cég (ugyanakkor a gyártóktól a Sun kódnevet lehet hallani). Ezekből kitalálható, hogy a DirectX 11.1-et támogató Radeon HD 8000M generáció termékei a naprendszerben található égitestekről kapták a nevüket.

Információink szerint a Mars kódnevű lapka egy teljesen új fejlesztés, és a generáció legkisebb kiterjedésű, 28 nm-es eljárással gyártott megoldása lesz. Amit lehet tudni róla, hogy 384 shader részelemet tartalmaz, vagyis hat darab CU található benne. Ebből kiszámolható a 24 darab textúrázó csatorna megléte is, de a ROP blokkokról és a memóriabuszról tényleg nincs adat. A Venus kódnevű cGPU lényegében megegyezik a Cape Verde kódnevű termékkel, de egy új revízióról van szó, így valamennyit javított az eredeti lapkán az AMD, ami az energiahatékonyság szempontjából lesz érezhető.

AMD Radeon HD 8500M, 8600M, 8700M és 8800M
AMD Radeon HD 8500M, 8600M, 8700M és 8800M [+]

A Radeon HD 8500M, 8600M, 8700M és 8800M kategóriába tartozó termékek általánosabb paramétereit össze is foglalta az AMD, melyet a fentebb látható kép részletez. A kisebbik lapka az első három, míg a nagyobbik az utóbbi kategória versenyzőin lesz elérhető. A fogyasztási adatokról a vállalat csak a CES alkalmával beszél majd. Az útitervről azonban már most lehet tudni, így látszik, hogy az említett terméksorozatok mellé még három érkezik, ám ezekről sajnos nem beszélt a cég, és valószínű, hogy tavaszig titkosak is maradnak az adatok.

AMD Radeon HD 8000M sorozat útiterve
AMD Radeon HD 8000M sorozat útiterve [+]

Az alapvető stratégia szempontjából a vállalat továbbra is a fejlesztői támogatásban látja a piacszerzés kulcsát, így a Gaming Evolved partnerprogram 2013-ban még több játékot tesz majd a PC-s játékosok elé, mint 2012-ben. Már ismert, hogy a Bioshock Infinite és a Tomb Raider című játékok fejlesztését az AMD segíti, de az új mobil Radeonok tiszteletére a januárban érkező DmC: Devil May Cry című program is a Gaming Evolved része.

Érdekesség, hogy már van a piacon olyan ultravékony notebook, amely a Radeon HD 8550M-re épül, mégpedig az ASUS Vivobook U38DT. Az AMD elmondta, hogy valóban az új fejlesztés dolgozik az említett masinában, és az ASUS külön engedéllyel árulja a rendszert, azzal a megkötéssel, hogy a pontos specifikációkat nem hozhatják nyilvánosságra. A vállalat szerint erre azért volt szükség, mert az ASUS-nak kedvezőtlen lett volna a termékfrissítési ciklust eltolni, így kompromisszumos döntés született. A legtöbb notebookgyártó a következő év elején, valószínűleg a CES-en jelenti be a Radeon HD 8000M sorozató mobil megoldásokra épülő masinákat.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés