Ingyenes videojáték-motorral robbant az Amazon

Az Amazon az elmúlt évben bemutatott, megújult Fire TV-vel komolyan gondolja a nappalik meghódítását, és most egy újabb nagyon fontos lépést tettek a cél felé. Ahhoz ugyanis, hogy a termékeik és a szolgáltatásaik terjedjenek tartalom kell, amelyet viszont megfelelő alap nélkül nehéz kifejleszteni.

Az világosan látszik, hogy a szórakozás fogja meg a felhasználókat, és az applikációk letöltési statisztikája alapján első helyen vannak a játékok. Az elmélet tehát az, hogy több játékot kell biztosítani, amelyek persze elég jók is a platform számára. Ezt próbálja realizálni az Amazon Lumberyard nevű videojáték-motor, amely ingyenes, multiplatform alternatíva a fejlesztőknek. A rendszer jelenleg a Windows, az Xbox One, a PlayStation 4 és az iOS platformokon fut, de hamarosan jön az Android, illetve a Macre és a Linuxra vonatkozó támogatás. Azt persze fontos kiemelni, hogy bármennyire is ingyenes a licenc, az Xbox One és a PlayStation 4 esetében vannak bizonyos Microsoft és Sony által megkövetelt feltételek, de ezt az érintettek úgyis ismerik.

Az Amazon Lumberyard alapjaiban a CryEngine-re épül, amelyet az Amazon korábban nagyon speciális formában licencelt, és most már ki is derült, hogy miért is kellett a Crytek technológiája. Ezzel kapcsolatos, hogy a Lumberyard nyílt forráskódú, de az Amazon nem ad lehetőséget arra, hogy a forráskódból valaki egy alternatív videojáték-motort írjon. Az erre vonatkozó licenc nagyjából addig a pontig megengedő, amíg a Lumberyardra épülő játék érdekeit szolgálja a forráskód módosítás. Mindemellett értékes örökség még, hogy a rendszer a virtuális valóságot is támogatja, tehát ebből a szempontból is modernnek tekinthető, és még opcionális mod támogatás is van.


[+]

Az Amazon Lumberyard előnye az AWS Cloud és a Twitch szolgáltatások integrációja. Előbbi az Amazon felhős rendszere, így az erre építő alkalmazások használhatják a távoli szerverek számítási kapacitását, vagy a tárhelyet, esetleg mindkettőt. A Twitch szintén az Amazon tulajdona és egy nagyon népszerű videomegosztó és -streamelő szolgáltatásról van szó, amely kifejezetten a játékosok igényeit próbálja kiszolgálni. A Lumberyard integráltan tartalmazza a Twitch ChatPlay és a Twitch JoinIn funkciókat, így téve gazdagabbá a közösségi élményt.

A Lumberyard videojáték-motor, Windows 7 vagy újabb operációs rendszeren futó béta verziója letölthető az alábbi oldalról. Az egész csomag pokolian erősnek tűnik, így a Unity és az Unreal Engine komoly kihívót kap a nyakába.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés