Nem minden esetben lesz gyors az ADATA S510, azaz az S511 SSD olcsóbb változata

Hirdetés

Majdnem három hónappal ezelőtt indult meg a SandForce vezérlővel és szinkron MLC NAND flash memóriákkal gyártott 2,5"-es ADATA S511 SSD szállítása, most pedig S510 számozással bejelentésre került az olcsóbb változat. Az egyelőre csak 120 GB-os tárkapacitással bíró 510-es szintén a SandForce SF-2200 vezérlőt kapja meg (azaz támogatja a DuraWrite és DuraClass technológiákat), és az adatok szerint lineáris adatátviteli sebessége 550 és 510 MB/s olvasásnál és írásnál. Utóbbi csak 10 MB-tal marad el a nagyobbik testvértől.

Ezzel ellentétben a 4 kB-os blokkokon mért véletlenszerű írási teljesítmény elérheti a 85 000 IOPS-t is, ami jócskán meghaladja az S511 képességét, mely ugyanezen a területen csak 60 000 IOPS-ra képes. Ennek ellenére a tároló nem lesz gyorsabb, hiszen lényeges változtatás, hogy míg az S511 szinkron, addig az S510 az olcsóbb aszikron NAND flash chipeket kapja meg, ez utóbbi pedig jóval lassabb működésre képes ha kevésbé, vagy egyáltalán nem tömöríthető adatokkal kell műveleteket végeznie.

Ez a fajta "olcsósítás" nem ismeretlen a vásárlók előtt, más gyártók – példának okáért említsük a Corsairt és OCZ-t – is előszeretettel készítenek ezzel a módszerrel a csúcsmodellnél kicsit olcsóbb SSD-ket.

A 6 Gbps SATA csatolójú ADATA S510 tárolója 3,5"-es beépítőkerettel, migrálást megkönnyítő segédprogrammal és 3 év garanciával fog piacra kerülni. Az árazás egyelőre ismeretlen.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ADATA

Előzmények

Hirdetés