Acer TravelMate 8473 tartósteszt: összefoglaló

A tegnapi nappal véget ért az egy hónapos tartósteszt az Acer 14"-es TravelMate szériába tartozó üzleti notebookjával, amit a rendelkezésre álló idő alatt alaposan, de rendeltetésszerűen izzasztottunk meg. Vágjunk is bele!

A TM8473-as notebook a 8573-as lekicsinyített változata, így lényegében a külseje és a felhasznált anyagok szinte teljesen megegyeztek. A masszivitással egyszer sem akadt problémánk, a kemény fedlap bírta a kiképzést, pedig néha már nem volt könnyű betuszkolni a külföldi sajtóutakra vitt cuccok (fényképezőgép, vaku, töltők, ruhák és még ami ilyenkor kell) mellé úgy, hogy mindezt a súly- és mérethatárokat betartva felengedjék a repülőgépre. Zokszó nélkül tűrte a sok cipelést, ráncigálás, nyitogatás, a zsanérok egy hónap intenzív használat után is olyan szorosan jártak, mintha először nyitottuk volna fel. Ez rendkívül jó jel, várhatóan nem kell a kopott zsanérok miatt bekövetkező, de mindennél idegesítőbb képernyőbillegéssel számolni záros határidőn belül. A teszt végével tehát a külső semmit sem változott, azt leszámítva, hogy totálisan tele lett ujjlenyomatokkal.

Jól bírták a gyűrődést a zsanérok
Jól bírták a gyűrődést a zsanérok [+]

A notebook tetejét borító alumíniumlemez nagyon mutatós, de borzasztóan meglátszanak rajta a zsíros ujjlenyomatok, letakarítani több, mint kínszenvedés: csak többszöri tisztítószer és mikroszálas kendő kombinációjával elvégzett kezelésre kaptunk elfogadható eredményt, ami még így sem volt tökéletes.

Letakarítás közben. Ez már egyszer át lett törölve...
Letakarítás közben. Ez már egyszer át lett törölve... [+]

Ugyanezt tapasztaltuk belül is. A mattfekete műanyagok látszólag mind kifényesedtek, valójában ezek java része csak zsíros lett, letakarítás után (ami jóval könnyebb volt, mint kívül) majdnem az eredeti állapotot kaptuk vissza. Egy-két jellegzetes ponton már megkezdődött a kifényesedés folyamata. Ilyen például a space gomb jobb széle, illetve a "WASD" gombok környéke (pedig nem is játszottunk vele olyan nagyon sokat).

Mintha a WASD részleg is fényesedne
Mintha a WASD részleg is fényesedne [+]

Igazság szerint a jobb oldali csuklótámaszon is mintha láttuk volna a kifényesedő felület első jeleit, de ezt több szögből való fotózással sem sikerült megörökítenünk annyira minimális mértékű, így csak megfelelő fényben látható jelenségről beszélünk. Ezzel szemben a touchpad felülete és gombjai újnak tűntek, ami részben annak is köszönhető, hogy a szerkesztőségben mindig USB-s egeret használtunk a hatékonyabb munkavégzés érdekében, tehát a billentyűzethez képes nem kapott akkora terhelést (viszont ez is a valós felhasználás része).

Enyhén kifényesedett a space gomb jobb oldala
Enyhén kifényesedett a space gomb jobb oldala [+]

Ha már ilyen jól belemelegedtünk a beviteli eszközök taglalásába, akkor kitérnénk arra, hogy milyen volt használni ezeket egy hónapon keresztül. Ahogy a TM8573 teszt kapcsán is írtunk, a touchpad igen jól sikerült darab, lényegében egyszer sem jutott eszünkbe, hogy másikra lenne szükség. Pontos és gyors volt, gombjai mindig azonnal és elsőre vették parancsainkat. A billentyűzet ezzel szemben közel sem ilyen tökéletes. Ahogy azt már többször említettük a szigetes billentyűzetek kapcsán, ez a kialakítás nem teszi lehetővé az olyan gyors és hibátlan gépelést, mintha hagyományos kialakítású gombkivitellel lenne felszerelve. A gépelési érzettel, a gombok nyomáspontjával nem volt gond, sőt a masszív felépítésnek köszönhetően "hullámzás" sem volt, de a túl széles kialakításból fakadó félreütések lerontották az élményt.

Touchpad: mintha új lenne...
Touchpad: mintha új lenne... [+]

Térjünk rá a teljesítményre és a kijelzőre, illetve magára az operációs rendszerre. Utóbbi a korábbi bejegyzésben említett programok eltávolítása után fürgén működött, nem éreztük szükségét egy tiszta telepítésnek. Az Intel Core i5-2430M és a 4 GB memória konfigurációja amúgy is elegendő teljesítményt nyújtott, még a percenként 5400 fordulatot teljesítő merevlemezt is meg lehetett szokni. Utóbbi miatt azért hamar leszoktunk a több program egyidejű indításról, amit az SSD-n szocializálódott felhasználóknak sajnos kivétel nélkül meg kell tennie.

A grafikus kártyától, pontosabban a dedikált NVIDIA GeForce GT 540M-től nem számítottunk GTX-eket porba taszító teljesítményre, de játszani csak megkötésekkel (grafikus részletesség alaposabb lebutításával) tudtunk. Nem vagyunk játékfüggők, ezért a tesztelés eme fajtáját nem vittük túlzásba, időnk amúgy sem engedte volna. Mindenesetre a teszt kedvéért számos World of Tanks menetet lenyomtunk natív (1366x768 pixeles) felbontással, minimális részletesség mellett, így sikerült az ominózus 25 képkocka/másodperces érték felett maradnunk a legrosszabb esetben is. Több játéktesztet azért sem futtattunk, mert ugyanez a processzor és VGA páros már a korábbi tesztjeinkben is szerepelt, legutóbb például az Aspire 4755 kapcsán.

A kijelzővel egyébként elégedettek voltunk, bármennyire nem szívünk csücske a TN+film panel, valamint a felbontás sem világbajnok, munkára tulajdonképpen elég volt – pedig képszerkesztés és videóvágás is volt a repertoárban. Nem állítjuk, hogy ne lenne igényünk egy nagyobb felbontású kijelzőre, de az áráért cserébe ez rendben van.

Végezetül az akkumulátorról és a beépített hangszóról is szólnánk néhány szót. A 8 órás üzemidőt elérése nem lehetetlen, amint azt a korábbi TimelineX gépek is bizonyították, de valós felhasználásban kissé másképp alakulnak a dolgok. Lényegében nem kifejezetten ügyelve a fogyasztásra, de majdnem minimum fényerőn, energiatakarékos profilt és Wi-Fi-t használva felhasználástól függően átlagosan napi 5-6 óra munka fért bele egy feltöltésbe, ezt követően kellett a töltőhöz nyúlni. Videót lejátszani, pontosabban sorozatot nézni külső USB 2.0-s merevlemezről, teljes hangerőn, kikapcsolt Wi-Fi-vel és közepesnél nagyobb fényerőn megközelítőleg 4-4,5 óra állt rendelkezésünk. A beépített hangszórók teljesítményén lehetne javítani, mert szinte teljesen csendes környezetben is halknak éreztük film és játék közben egyaránt.

A szokásos hőmérséklet- és zajméréssel kapcsolatos teszteket is lefuttattuk, de minden csodálkozásunk ellenére ugyanazokat az eredményeket kaptuk fokra és decibelre pontosan, mint a TM8573-mal, így ezek a korábbi tesztben elolvashatók.

Az ominózus eSATA/USB kombó, ami életet mentett
Az ominózus eSATA/USB kombó, ami életet mentett [+]

Ha röviden kéne összegezni a tapasztalatokat, akkor csak azt tudjunk mondani, hogy az elmúlt egy hónapban a billentyűzetet leszámítva elégedettek voltunk. A portok elhelyezése miatt rezgett a léc, de még szerencse, hogy az eSATA kivezetés kombinálva van USB-vel, különben bal oldalon egyetlen darab USB kapunk sem lenne, ami megnehezítette volna a sűrű egerészést. Véleményünk szerint a 223 000 forintos ár nem rossz vétel egy kifejezetten üzleti masináért, de a látottak és hallottak alapján a döntést a természetesen az olvasókra bíznánk.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Előzmények