Acer blog: Iconia A1 tablet 3G-vel

Nemrégiben alaposan kiveséztük a 7,9"-es Acer Iconia A1-810 androidos tabletet. A díjnyertes készülékből akkor még nem volt 3G-s változat, csupán a gyártó jelezte, hogy hamarosan elérhető lesz A1-811 számozással. Az azóta eltelt idő alatt az ígéreteknek megfelelően befutott a boltokba a bő 15 000 forinttal többe kerülő (a 16 GB-os verzióról beszélünk) SIM kártyát fogadó modell, így mi is vetettünk rá gyorsan egy pillantást.

Első ránézésére kívülről nem árulkodik semmi, hogy ez lenne a 3G-s változat
Első ránézésére kívülről nem árulkodik semmi, hogy ez lenne a 3G-s változat [+]

Ahogy azt vártuk, külsőre és belsőre ugyanazt a készüléket kapjuk, de kiegészülve SIM foglalattal, valamint a megfelelő WWAN vezérlő és antenna párosításával (a SoC számozása emiatt MTK8125-ről MTK8389-re változott). A kívülről hozzáférhető SIM "olvasó" a microSD nyílás alá került és csak microSIM formátumú kártyákat fogad, amelyek behelyezése és kivétele nem igényel semmilyen trükköt – noha a vágott SIM kártyánkkal kissé megküzdöttünk, ugyanis kissé beleszorult a foglalatba, de ez természetesen nem a termék hibája.

A microSIM foglalat elárulja, melyik típussal van dolgunk pontosan
A microSIM foglalat elárulja, melyik típussal van dolgunk pontosan [+]

A 3G-s kapcsolat felépítése hamar megtörténik, valamint a PIN kóddal védett kártyákkal is boldogul a tablet. A jó hír, hogy az Acer nem spórolt a vezérlőn, ami legfeljebb a HSPA+ szabványt támogatja, így maximum 21 Mbps letöltési sebességet érhetünk el, ha a hálózat is úgy akarja. Nekünk a Vodafone kártyájával 16 Mbps letöltési és 4 Mbps feltöltési sebességet sikerült abszolválnunk 44 ezredmásodperces ping mellett. Ez bőven elegendő volt ahhoz, hogy az internetezés és a letöltés zökkenőmentes legyen. Az Acer egyébként az új A1-et bevizsgáltatta a hazai szolgáltatókkal, ahol kompatibilitási probléma nem merült fel, tehát bármelyik hazai cég kártyájával és hálózatával képes együttműködni.

Idő hiányában azt nem tudtuk lemérni, hogy a 3G használata mennyivel rövidíti az akkumulátoros üzemidőt, de a 6-7 órás gyári adathoz képest 1-2 óra mínusszal biztos számolhatunk felhasználástól függően. A kérdés, hogy megéri-e a plusz kiadás a 3G-s változatért, arra a választ a felhasználók tudják megadni, hiszen ma már rengeteg telefon tud Wi-Fi hálózatot (hot spot) létrehozni, amire egy Wi-Fis tablettel is rá lehet csatlakozni, így ez sokak számára felesleges. Ám azzal nem árt számolni, hogy ez a funkció erősen igénybe veszi a telefonok akkuját, tehát masszívan korlátozza az üzemidőt. Aki sokat utazik olyan helyekre, ahol nincs más internet-hozzáférési lehetőség és van dedikált SIM kártyája internetezéshez, azoknak mindenképpen érdemes a 3G-s A1-et választani; ráadásul így a tablet a beépített GPS-nek köszönhetően Google Maps navigációra is használhatóvá válik egy gépjárműben.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények