Acer 3D monitor, passzív szemüveggel a gyakorlatban

Eddig még nem járt nálunk semmilyen passzív 3D monitor, de ami késik...! Az Acer számára nem új terep a 3D-s monitorok piaca, ugyanis NVIDIA Vision rendszerű 3D-s megjelenítővel már rendelkeznek egy ideje, ráadásul a Vision 2 sem áll távol tőlük (gondoljunk csak a HN274H-ra). Éppen ezért jogosan gondoltuk azt, hogy az Acer végleg elkötelezte magát az aktív szemüveget igénylő shutteres megoldás mellett, de tavaly decemberben kaptuk a hírt, miszerint érkezik egy HR274H típusjelzést viselő darab, ami már a tévéknél is ismert FPR-t használja és aktív helyett passzív szemüveget igényel.

Hazánkba viszont csak most futott be az új modell, így elsőként próbálhattuk ki a vállalat első passzív 3D-s kijelzőjét. A technikai paraméterekről röviden csak annyit, hogy a 27"-es, LED háttérvilágítású TN panel felbontása 1920x1080 képpont, válaszideje pedig 2 ezredmásodperc, így a leggyorsabb játékokhoz is ideális választás lehet ebből a szempontból. Mivel passzív 3D-s megjelenítőről van szó, a képfrissítés nem 120, hanem csak 60 hertz, ugyanis a két szem számára küldött kép egyidőben jelenik meg a kijelzőn, nem pedig felváltva, mint az aktív rendszerű kijelzők esetében.


[+]

Ezt a gyártó úgy érte el, hogy a jobb és bal szem számára küldendő információt nem felváltva gyors egymásutánban vetíti ki, mint a 120 hertzes rendszerek esetén, hanem a páros és páratlan sorokra bontva, de egyszerre jeleníti meg. Egyszerűbben fogalmazva a páros sorok például a bal szem, a páratlan sorok pedig a jobb szem számára vetítenek képet úgy, hogy egy, az LG által kifejlesztett FPR (Film-type Patterned Retarder) réteget feszítenek ki a panel elé. Az FPR feladata, hogy a panelből kilépő fényt (azaz magát a képet) páros és páratlan soronként polarizálja. Igen ám, de a helyzet nem ilyen egyszerű, hiszen szemünk önerőből a polarizáció ellenére sem képes szétválasztani a páros és páratlan sorokat, azaz a jobb és bal szem számára küldött képet (hiszen mindkét szemünkkel ugyanazt a képi tartalmat látjuk). Itt jön képbe a passzív szemüveg: ennek lencséi úgy vannak megalkotva, hogy csak az adott lencsének megfelelő polaritású fényt engedjék át, kiszűrve ezzel a nem kívánt képi információ adott szembe jutását.

A passzív rendszernek vannak előnyei (olcsó szemüveg, vibrálásmentes kép) és hátrányai (soronkénti felbontás feleződése), de hogy mik voltak az Acer HR274H képminőségével kapcsolatos tapasztalataink, azt most nem osztanánk meg azon egyszerű oknál fogva, hogy hamarosan komplett monitorteszt formájában elolvasható lesz itt a Prohardveren! Helyette inkább a technológia mellett még egy másik aspektusból boncolgatnánk a témát.

A 3D kijelzőkkel kapcsolatosan a legfontosabb a 3D keretprogram kérdéskör, amiről eddig nem kaptunk részletes információt. Nos, a dobozon látható "Optimized for NVIDIA GeForce 3D" felirat nem sok jóval kecsegtet az AMD kártyák tulajdonosai számára, noha lehetetlen nem létezik! Ennek ellenére a logó természetesen nem jelentés nélkül került fel a dobozra. Arról van szó tulajdonképpen, hogy az NVIDIA kártyák tulajdonosai most is előnybe kerülnek, hiszen a Vision keretprogram minden NVIDIA GeForce tulajdonos számára könnyen és ingyenesen hozzáférhető, kompatibilis hardverrel pedig beállítása és használata is pofon egyszerű. Az NVIDIA grafikus vezérlővel rendelkező vásárlók tehát egyből ki tudják használni az Acer HR274H képességeit, míg az AMD kártyák tulajdonosai sajnos nincsenek ilyen jó helyzetben.

Ennek oka, hogy az AMD nem fejlesztett saját 3D-s drivert, hanem az IZ3D vagy DDD (TriDef) keretprogramokra támaszkodik, ha játékról van szó. Ezek, a limitált ideig használható próbaverziókat leszámítva, azonban nem ingyenesek, kivéve abban az esetben, ha a 3D kijelző gyártója mellékeli valamelyik keretprogram teljes változatát. Ez ritka, de nem példátlan eset, és a HR274H-hoz sem jár ilyen típusú támogatás. Amennyiben tehát nem kapunk ilyet, és AMD kártyánk van, akkor nincs más választásunk, mint megvásárolni valamelyik drivert és keretprogramot. Az IZ3D 40, a TriDef DDD pedig 50 dolláros áron érhető el, de vásárlás előtt érdemes kipróbálni mindkettőből a 30 napos próbaverziókat. Jó esetben az AMD HD3D program keretein belül 50%-os kedvezményt kaphatunk most az IZ3D árából, ha HD5000 vagy HD6000 családba tartozó kártyával rendelkezünk (20 dollár pedig már nem is tűnik olyan soknak).

Hogy miként teljesített a passzív 3D-s kijelző a gyakorlatban, volt-e crosstalk, milyen volt a fényerő stb, arról hamarosan bővebben a teszt rovatban olvashatnak!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények