Acer blog: X112 - egy prezentációs projektor belépő áron

Az Acer számos projektort kínál, de kifejezetten belépő szintű projektorokkal eddig nem igazán volt dolgunk, márpedig X112 pontosan egy ilyen vetítő. A nem meglepő módon DLP technológiát alkalmazó eszköz a Texas Instruments 0,55" Dark Chip 3 DMD-re épül, és legfeljebb 800x600 képpont kivetítésére képes, tehát ez esetben nincs szó szélesvásznú megjelenítésről, marad a jó öreg 4:3 képarány. Van viszont DLP 3D kompatibilitás, amihez szemüveget ez esetbe nem kapunk, a 3D-s élményhez ezt külön kell megvásárolni.

Acer X112: DLP, SVGA felbontás, 3D opció,
Acer X112: DLP, SVGA felbontás, 3D opció, [+]

A háttérvilágítást természetesen lámpára bízták, ami legfeljebb 2700 ANSI lumen fényerőt biztosít, ez ECO módban 2160-ra korlátozódik. Ehhez kapcsolódik a fényforrás élettartama is, amit a gyártó 5000 és 7000 órában határozott meg, de a lámpa jelentős fényerővesztesége nélkül vélhetően ezek az értékek most sem érhetőek el (ahogy más márkánál sem). Szerencsére a ház kialakítása és mérete lehetővé teszi az épkézláb hűtés használatát, így 30 és 26 dB(A) körül tetőzik a zajterhelés, ami összességében véve elviselhető. Mindezekből látszik, hogy a projektor főként prezentációs célokra alkalmas; viszonylag magas fényereje erre alkalmassá teszi, viszont le kell mondani az USB-s vagy SD kártyás lejátszásról vagy a Wi-Fi-s vetítésről, hiszen ez nem fér bele ebbe az árkategóriába (egyedüli extra a kissé visszafogott távirányító).

Lencseeltolásról ne álmodjunk, de optikai zoomot azért kapunk
Lencseeltolásról ne álmodjunk, de optikai zoomot azért kapunk [+]

Nyilván lesznek olyanok is, akik az ára láttán filmnézésre is megvásárolják a gépet, ám ők a nagy képátlón felül (minimum 58,4 cm 1 méterről és maximum 762 cm 11,9 méterről) HD-s moziminőségre ne számítsanak, ámbár kétségkívül kontrasztos a kép és éles képet rajzol az optika, plusz számottevő szivárványozásról sem tudunk beszámolni, de sem a magas fényerő, sem a felbontás (hacsak nem kizárólag DVD-t és SD anyagokat nézünk), sem pedig a digitális bemenetek hiánya (és még sorolhatnánk) nem támogatják komolyabban ezen törekvéseinket.

 

Acer X112 bemenetek
Acer X112 bemenetek [+]

A fent felsoroltakat és az X112 mindössze 2,2 kg-os tömegét, valamint 268 x 19,2 x 80 mm-es méreteit figyelembe véve egy belépő szintű, könnyen hordozható prezentációs projektor képe bontakozik ki a szemünk előtt, ami tulajdonképpen ezt a funkciót képes kielégíteni, de mindezt különösebb extrák nélkül, jó minőségben, 76 000 forintos ár mellett (1 év garanciával).

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Előzmények