Acer blog: Veriton "X-aktatologató" PC

Az Acer a Veriton üzleti asztali gépekkel az idei évben is jelen van a piacon, méghozzá Haswell processzoros konfigurációkkal. A frissített felhozatal egyik tagját, az X2631G jelzésű modellt ki is próbálhattuk, mely fektetve és állítva egyaránt használható, a házon lévő gumitappancsok ugyanis mindkét használati módot lehetővé teszik, noha maga az előlapi dizájn inkább az álló helyzetet próbálja előtérbe helyezni. Külsőre tehát a masina nem sokban különbözik az eddig látott X-szériás Veriton PC-ktől.


[+]

A központi egység szerepét a mintapéldányban egy Core i3-4130-as lapkára, a megjelenítést pedig a benne található IGP-re bízták. Már ebből is látszik, hogy a gyártó egyértelműen az irodákat célozta meg, ahol nincs szükség nagy grafikus számítási teljesítményre, hiszen az Intel HD Graphics 4400 máshol nem igazán fordul elő. Persze a központi egység sem túl erős mai szemmel, tekintve, hogy csupán kétmagos felépítéssel és ennek megfelelően 3 MB-os megosztott gyorsítótárral rendelkezik. No nem mintha általános irodai feladatokra ez a tudás kevés lenne, csupán szemléltetésképpen jegyeztük meg. Cserébe 54W-nál húzták meg a TDP-t, így a fogyasztás szempontjából nyerhetünk az ügyön. Megjegyeznénk még, hogy vPro képességgel nem rendelkezik a CPU. Hozzá kell tennünk továbbá, hogy a kínálatban Core i5 és i7 processzoros gépek is lesznek, illetve IGP helyett AMD Radeon HD8570 VGA is opcionálisan választható.


[+]

A többi részegység esetében is az alapvető funkciók ellátására támaszkodtak, így egy darab 4 GB-os DDR3 memória, 500 GB-os HDD (opcionálisan 1 TB elérhető más modelleknél) és egy DVD-író került a gépezetbe. Noha egy Wi-Fi vezérlőt szívesen láttunk volna, ilyet nem kapunk, marad a Gigabit Ethernet port vagy a külön Wi-Fi kártya vagy stick beszerzése. Mindez csak erre a modellre igaz, természetesen létezik gyári Wi-Fi opció is. A merevlemezen megtalálható a gyárilag mellékelt operációs rendszer, vagyis rendszerek, a gép ugyanis dual loados, tehát az első induláskor a Windows 7 Professional és a Windows 8 Pro telepítését is felkínálja. A későbbiekben csak az a rendszer használható, melyet ilyenkor telepítünk, a másikra váltani csak a gyári beállítások visszaállításával és a telepítés újrakezdésével lehet.


[+]

Az oldallap (melyet akár le is lakatolhatunk, de nyitásérzékelővel is ellátták) eltávolítása után a gép belsejében példás rendet találtunk, ahogy azt a gyárilag összeszerelt gépeknél megszokhattuk: megfelelő hosszúságú, rögzített kábelek. Az alaplap sok bővítési lehetőséget nem kínál; a két memóriafoglalatból csak egyet foglaltak el gyárilag, ezzel megmaradt a bővíthetőség lehetősége, cserébe a memóriakezelés alapból nem kétcsatornás. Extra kártyák behelyezésére két PCI Express csatoló, egy x1-es és egy x16-os áll rendelkezésre, de ezekből is csak alacsony profilú darabok jöhetnek szóba a vékony kialakítás következtében. Plusz adattárolók beépítésére nincs lehetőség, a két SATA portot ugyanis elfoglalják a gyári alkatrészek, de a 220 watt összteljesítményű, 80 Plus Broze minősítésű FlexATX tápegységen sincs szabad csatlakozó.



[+]

A gép egyébként a monitort leszámítva készen egérrel és billentyűzettel egybecsomagolva érkezik, tehát azonnal használatba vehető. Működés közben meglehetősen halk masinával van dolgunk, a merevlemezből például nem sokat hallani, inkább a hűtőventilátorok enyhe szélzaja érzékelhető, de az asztal alá helyezve ettől is megszabadulhatunk. Teljesítmény tekintetében komoly PC-hez hasonló elvárásaink ne legyenek, de az X2631G kétmagos processzora még így is bőven elegendő lesz irodai programok futtatására. Jó hír továbbá, hogy az operációs rendszer feltelepítése után immáron magunk választhatjuk ki, hogy mely plusz programokat szeretnénk vagy éppen nem szeretnénk feltelepíteni, sokan ugyanis nem kedvelik a gyártók "efféle" extráit.


[+]

A fenti konfiguráció csak egy lehetőség az X-sorozatú Veriton PC-re, az itthon, készletről elérhető gépek ettől eltérnek. Jelenleg két konfiguráció kapható, mindkettő Intel Core i5-4440-es processzorral, 4 GB RAM-mal, 1 TB-os HDD-vel, kiegészítve Wi-Fi vezérlővel és TPM chippel, operációs rendszer nélkül. Ez a kiszerelés bruttó 130 000 forintot kóstál, míg ugyanezért az említett Radeon HD 8570 VGA-val 150 000 forintot kérnek. Természetesen nagyobb rendelési tétel esetén akár a cikkben lévő konfiguráció is megrendelhető, vagy némi felár fejében akár erősebb Core i7-es processzor és dual load operációs rendszer is kérhető, de ezek már egyedi árazás alapján történnek. A garancia a gépekre egy év alapból, de garanciakiterjesztéssel ez akár 5 évre is növelhető.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Előzmények