Acer blog: a nem végleges 34"-es XR341CK ívelt FreeSync monitor próbája

Az Acer gőzerővel dolgozik a Predator széria felfuttatásán és a játékos imázs felépítésén, erre világosan utaltak a tavaszi termékbemutatón, valamint később a Computexen is. Ennek része az új monitorcsalád is, aminek új, még megjelenés előtt álló tagjai kifejezetten a gamerek igényeit célozzák a G-Sync és FreeSync támogatása révén. Ezek közül az egyik a 34"-es, FreeSync támogatással rendelkező, 75 Hz-es frissítésre képes, hajlított AH-IPS panellel rendelkező XR341CK modell lesz, amiből egy korai mintapéldányt leshettünk meg, és ez egyben azt is jelenti, hogy messzemenő következtetéseket nem szabad levonni belőle.


[+]

A Blöff című film óta tudjuk, hogy a "súly a megbízhatóság jele", így ha maga "Penge Borisz" árulná az XR341CK-t, és csak ez lenne az egyetlen feltétel, aminek meg kéne felelnie, már vinnék is az egyébként méretes, virtuálisan keret nélküli kijelzővel ellátott terméket. A kijelző ugyanis nem könnyű, de a masszív, kapaszkodóval ellátott fém állvány gondoskodik a stabilitásról, és nem mellesleg nem is néz ki rosszul, az pedig már csak bónusz, hogy magasságállítási lehetőséget (130 mm) is kínál. Az állvány és a monitor találkozásánál lévő zsanért viszont reméljük kicsit feszesebbre veszik.


[+]

A hátoldalon mérsékelt mennyiségű csatlakozót találunk, az USB 3.0-s interfészek mellett lényegében csak a HDMI 2.0 és az HDMI/MHL, illetve a DisplayPort 1.2a bemenetek dominálnak, utóbbi kétféle méretben, és a DP kimenetet sem spórolták le róla egy esetleges Daisy Chain kiépítéshez. Apróbb bökkenő viszont, hogy a normál DisplayPort bemenet túl közel van a műanyag "kerethez", emiatt segédeszköz nélkül szinte lehetetlen kihúzni a DisplayPort kábel csatlakozóját (aminek oldásához a csatlakozó tetejét nyomni kell). A port megfordítása vagy az aljat áthelyezése erre egyszerű gyógyír lehet, és vélhetően meg is lépi ezt a gyártó.


[+]

Ami a külsőt illeti, egy kis meglepetés is készült: a kijelző alján elrejtve LED-ek sorakoznak, amelyek a hangulat emelése érdekében több színben tudnak világítani, villogni, vagy éppen pulzálni. Akit ez zavar, az persze teljesen kikapcsolhatja a fényeket. Beépített hangszóró is van, amit sikerült szépen elrejteni, és megtámogatni DTS Sound technológiával.


[+]

Egy pár mérést is lefuttattunk a teljesség igénye nélkül, csupán az érdekesség kedvéért, de a komplett értékeléssel megvárnánk a végleges példány. Bekapcsolás után az a 3440x1440 képpontos, FreeSync módban 75 Hz-re képes AH-IPS panel tárul a szemünk elé, ami egyébként nem teljesen ismeretlen, így nagyjából tudjuk, hogy mire számíthatunk. A háttérvilágítás WLED-es, méghozzá flicker free, azaz PWM-mentes.


[+]

A képminőség egyébként a monitor sample mivolta ellenére rendben volt, gyári állapotban is elfogadható értékeket mértünk (Delta E átlagban 1,81, maximum 6,19, 6749K, 312,5 cd/m², 1034:1 kontrasztarány 2,16 gamma), de kalibrálva tovább javult a helyzet (Delta E átlagban 0,23, maximum 1,55, 6465K, 122,1 cd/m², 980:1 kontrasztarány, 2,22 gamma, 97,5%-os sRGB színtérlefedettség). Homogenitás téren még nem minden tökéletes, a felső sarkokban 17 százalékos fénysűrűség eltérést is mértünk, de a nagy területű panelek esetében ez nem ritka, viszont még van idő javítani rajta.


[+]

Egy szót még ejtenénk a monitor menüjéről, ez ugyanis fontos pontja ennek a típusnak. A felépítése nem sokban különbözik az eddigi Acer monitorok menüjétől, ám ezúttal egy kicsit harcosabb piros-fekete-zöld kombinációval dobták fel. A szokásos képi hangoláshoz és alap funkciók beállításához szükséges menüpontokon felül további extrákkal is találkozunk. Ilyen az FPS mutató, a célkereszt, a játék mód, az alacsony késleltetés, (az említett) fények kezelése, stb. Egyértelmű tehát, hogy ezekkel a funkciókkal és a FreeSync-kel karöltve a játékosokat célozza meg a gyártó, és úgy tűnik jó úton jár, már csak a hibákat kell kijavítani.


[+]


[+]


[+]

Az XR341CK érkezése szeptemberben várható, de ára egyelőre nem publikus.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények