Acer blog: Dolby technológia az Acer termékeiben

Egyes Acer termékeken, főként notebookokon és tableteken, találkozhatunk a Dolby logójával. Az egyszerű felhasználó erre csak legyint, mondván úgysincs értelme térhangzásnak egy notebookban, pláne egy táblagépben, főként nem két hangszóróval (de a több sem lenne megoldás a nem ideális elhelyezés miatt). Ám a történet egy kicsit többről szól, mint térhangzásról, és ezzel mind az Acernél, mind pedig a Dolbynál tisztában vannak. De kezdjük az elejéről! A Dolby és az Acer kapcsolata egészen 2007-re nyúlik vissza, amikor a két vállalat bejelentette, hogy partneri kapcsolatra lépnek, ennek következtében pedig implementálják a Dolby Home Theater technológiát az akkor bemutatott Gemstone dizájnos notebookokba. Az Acer nem árult zsákbamacskát, a technológia egy évvel korábban már más gyártóknál felbukkant, így volt ideje bizonyítani, az Acernek pedig tapasztalatot gyűjteni. Nagyon úgy tűnik, hogy a húzás bejött mindkét vállalatnak, hiszen azóta is számos Acer notebook (ide értve az összes Acer Ultrabookot) és tablet érkezik Dolby minősítéssel, illetve más vállalatok is rákaptak a technológiára.

De miről is van szó valójában? A helyzet egyszerű! Az egész Dolby mizéria a notebookoknál nem szól másról, mint a rendelkezésre álló hardver és a szoftveres oldal megfelelő összehangolásáról, valamint egy olyan további szoftveres kiegészítésről, ami ezt a kész rendszert képes hatékonyan kiaknázni, plusz funkciókkal felruházni. A Dolby felirattal vagy emblémával ellátott konfigurációk esetében ez az összehangolás megtörtént, és további extrákhoz is hozzájutunk (erről később). Persze vannak minimális követelmények, amelyek nem publikusak, de nem kell a valóságtóé elrugaszkodott dolgokra gondolni, hiszen a rendelkezésre álló méretek megszabják a lehetőséget. A mérnökök feladata tehát, hogy finomhangolással megpróbálják kihozni a maximumot minden téren: torzításmentes hangzás maximális hangerősség mellett, az adott fizikai környezethez hangolt dinamika, a különböző frekvenciák és tartományok szintjének egymáshoz igazítása, sztereó hangkép és opcionálisan bekapcsolható térhangzás kialakítása. A cél tehát az, hogy az adott csomag használható legyen a felhasználó számára, még ha nem is hifi minőségben, de sokkal kiegyensúlyozottabban annál, mintha csak ötletszerűen összedobálták volna a rendelkezésre álló elemeket, mindenféle hangolást mellőzve.


[+]

A notebookokba és tabletekbe épített hangszórók típusa, elhelyezése, kialakítása, valamint az alkalmazott erősítő és kodek gyártónként, sőt ezen belül modellenként is eltérő. Ráadásul a notebookok tervezői további fejlesztéseket is felhasználhatnak, mint a mélyfrekvenciás hangok kiemelésére szolgáló külön hangszórók vagy a házon belül kialakított reflex csatornák, illetve egyéb megoldások. De bármelyiket is használják, a Dolby logóval rendelkező konfigurációk hangzásvilága mindig az adott konfigurációhoz van szabva. Többnyire az azért elmondható, hogy ez egy prémium szolgáltatás, így vélhetően a Dolby-val fémjelzett eszközök esetében jobb komponenseket használnak, mint azoknál, amelyek ezzel nem rendelkeznek.

Tabletek esetében a Dolby Digital Plus ugyanazokat az optimalizációkat hozza el, mint a Dolby Home Theater. Emellett lehetővé teszi a Dolby Digital Plus adatfolyam továbbítását HDMI-n keresztül a megfelelő forrás esetén (például bizonyos Netflix videók).
Tabletek esetében a Dolby Digital Plus ugyanazokat az optimalizációkat hozza el, mint a Dolby Home Theater. Emellett lehetővé teszi a Dolby Digital Plus adatfolyam továbbítását HDMI-n keresztül a megfelelő forrás esetén (például bizonyos Netflix videók). [+]

Szoftveres oldalról a Dolby technológia notebookok és tabletek esetében Dolby Advanced Audio v2 és Dolby Home Theater v4 lehet, melyek sokban hasonlítanak egymásra, de szoftveres szolgáltatásokat tekintve némileg eltérő tudással rendelkeznek. Míg az Advanced Audio az általános felhasználást helyezi előtérbe (beleértve a filmeket is), addig a Home Theater nevéhez híven extra kiegészítéseket kapott, mint a párbeszédek kiemelése a jobb érhetőség kedvéért, vagy az intelligens hangszínszabályzó, ami menet közben hangolja tökéletesre a hangzást (persze előtte meghatározhatjuk, hogy nagyjából milyen hangképet preferálunk), továbbá megemlíthető a kézi hangszínszabályzó is. Ezek természetesen mind-mind opcionálisak, nem kötelező a használatuk.


[+]

A térhangzás is része a beállításoknak, ráadásul extraként ezt fej- vagy fülhallgatókra is beállíthatjuk, nem csak a beépített hangszórókra. De hasznos szolgáltatás még, hogy egyes notebookok esetében a hangerő felső limitjét további 12 dB-lel tolhatjuk ki, így az eredeti, maximális hangerősség-beállítás mellett is halk forrásokat tehetjük érthetőbbé. A Home Theater esetében opcionális még a valós idejű Dolby kódolás (Dolby Digital Live), mellyel HDMI-n keresztül minden többcsatornás forrást Dolby Digitalban kódolva juttathatunk el a házimozi erősítőre.

Összefoglalva: mint látható, a Dolby kiegészítés picit több annál, mint elsőre gondolnánk. Hangsúlyoznánk, hogy csodát nem érdemes várni, de általánosságban elmondható, hogy a dupla D-s szimbólum meglétekor pár fokkal jobb hangzásra számíthatunk. Zárszóként fontos megemlíteni, hogy a Dolby szoftvere licencköteles, így nem telepíthető más gépekre, csak amelyek megfelelnek a követelményeknek – vagy olyan kiegészítő hardvert (hangkártya) telepítettünk, ami szintén rendelkezik licenccel.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer