Acer blog: clear.fi, a szórakoztató központ

Az általunk kipróbált Sandy Bridge platformos Acer Aspire Ethos tesztnotebookon találkoztunk először a clear.fi szoftverrel, mely a szórakoztatóközpont szerepét látta el a multimédiás alkalmazásokra kihegyezett, speciális távirányító/touchpad hibriddel érkező konfiguráción.

A clear.fi azért érdemli meg a szórakoztatóközpont nevet, mert esetében többről van szó, mint egy egyszerű médialejátszóról. Ez egy komplett otthoni megoldás, ami automatikusan összekapcsolja különböző típusú szórakoztatóelektronikai eszközeinket és kütyüinket, amelyekről első körben összegyűjti, majd ezt követően kategorizálja (zene, videó, fénykép) a médiafájlokat.


[+]


A DLNA 1.5 szabványon alapuló clear.fi lehetővé teszi, hogy a hálózatra csatlakoztatott DLNA-kompatibilis eszközökön található valamennyi multimédiás állományt bonyolult megosztási procedúra,  közvetlen kábeles kapcsolat vagy egyéb trükkök nélkül, hálózaton keresztül streamelve játszhassuk le, oszthassunk meg vagy másolhassuk egy crear.fi-t futtató Acer gépen, vagy egy másik, lokális hálózatra csatlakoztatott DLNA eszközön.

Nem véletlenül hangzik el sokszor a Digital Living Network Alliance rövidítése, azaz a DLNA, ugyanis ez képezi a technológia alapját, és ennek (illetve egy helyi hálózatnak) megléte szükséges feltétlenül ahhoz, hogy tévénket, notebookunkat, médialejátszónkat, NAS egységeinket és más eszközeinket összekapcsolhassuk. A DLNA képesség meglétéről az eszközök megvásárlása során kell érdeklődni, vagy egy meglévő eszköz esetében a kézikönyvből utólag tájékozódni. A számítógép-tulajdonosok dolga sokkal könnyebb, hiszen a DLNA támogatása csak operációs rendszer, a hálózati csatoló meglétét leszámítva nem hardver kérdése – a Windows 7 maximálisan DLNA-kompatibilis – a konzolok pedig már alapból támogatják.

A clear.fi emellett kiegészül olyan extrákkal, mint a Facebook, Flickr és YouTube fiókok kezelése, tehát böngésző használata nélkül, pusztán a keretprogramot futtatva lehetőség adódik megnézni és feltölteni fényképeket, videókat.


[+]

Mielőtt azt gondolnánk, hogy a clear.fi csak az Aspire Ethoson lesz elérhető, gyorsan megemlítenénk, hogy minden olyan Acer készüléken helyet fog kapni, mely multimédiás célokra alkalmazható, kezdve a notebookoktól az all-in-one PC-ken át egészen a monitorokig. Ez utóbbira példa a még bejelentés előtt álló Acer DX241H multimédiás kijelző, amin a program alaposan kibővített, beágyazott változata fog futni számítógép segítsége nélkül – minden bizonnyal Linux alapokon.

Az Aspire Ethoson kipróbált verzióval kapcsolatos személyes tapasztalat az, hogy a program remekül néz ki, könnyen kezelhető, használatával mindenki el fog boldogulni. Jól sikerült a képnézegető rész is, mely valójában olyan egyszerű képszerkesztési műveletekre is befogható, mint a vörösszemeffekt eltávolítása, képkivágás, automatikus képjavítás. A fontosabb, hogy a mozgóképeket tömörítő codecek és tároló konténerek kompatibilitásával nincs probléma, ezeket mind gond nélkül vitte, de a DTS hang dekódolása hiányzik. A clear.fi elsősorban a DLNA támasztotta igényekre lett felkészítve és kitalálva, ami nem teszi lehetővé mindenféle fájlformátum stream-alapú lejátszását, ezért a lokálisan tárolt fájlok lejátszása más programokkal is lehetséges, nem kell a crear.fi-hoz ragaszkodni. Már csak azért is, mert tapasztalataink alapján nem megoldott a feliratok és hangsávok közötti váltás, illetve a beépített feliratok kezelésére sincs mód, csak a külső állományban található feliratfájlokat olvassa be a program. Zenelejátszás terén is kicsit szűkek a lehetőségek, mert kizárólag csak a legszélesebb körben használt WAV, MP3, WMA és M4a fájlokat kezeli a program, az OGG, valamint a veszteségmentes (APE, FLAC) zeneformátumok támogatásáról le kell mondanunk.

Összességében véve a clear.fi jól ellátja az eszközök összekapcsolásával és megosztásával kapcsolatos funkciókat, ehhez pedig egy olyan könnyen kezelhető felületet is kínál, ami mindenki számára egyértelmű lesz. Most már csak arra kell figyelni, hogy új eszköz vásárlásakor DLNA-kompatibilis modellt válasszunk, ha ki akarjuk használni a technológiában rejlő lehetőségeket.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények