Acer blog: Iconia Tab A100 – ez már zsebben is elfér

A 10,1"-es A500-ast sokat nyúztuk korábban, továbbá még a 3.1-es Androidot is sikerült rá feltöltenünk és elégedettek is voltunk vele, mégis sokszor ott motoszkált bennünk, hogy a 10,1"-es kicsit nagyobb, mint amit szívesen vinnénk magunkkal minden egyes nap. Természetesen ez nem csak az A500-ra igaz, hanem minden nagyobb táblagépre, ezért kíváncsian vártuk már, hogy vajon milyen lesz az A100, mely csupán 7"-es. Kisebb ház, kisebb tömeg (410 gramm), ugyanakkor ez együtt jár azzal is, hogy a kijelző felbontása is csökken, ami jelen esetben 1024x600 képpont. Ez még elviselhető, noha mindenképpen nehezebbé válik az oldalak böngészése, de legalább nem csökken elviselhetetlenül kicsire a betűk mérete. Az A100 nem kifejezetten vékony, de egy kézzel is kényelmesen fogható, a ház viszont hihetetlen mértékben vonzza az ujjlenyomatokat, persze ezt az érintőkijelzős eszközöknél meg kell szokni.

Mielőtt azonban tovább elemeznénk a masinát, ismerjük meg a hardvert picit közelebbről! A felépítés egyszerűbb, mint az A500-é, így a hátoldalon most nem kapunk különleges anyagokat, vagyis az A100 mindenhol műanyag burkolatot kapott. Nem árt rá vigyázni, a hátoldala könnyen karcolódik, ellenben a kijelző strapabíró. Két kamerát (a hátsó 5 megapixeles LED-es segédfénnyel), valamint a kijelző automatikus fényerőállításához egy érzékelőt is kapunk. Az előlapra egy gombot tettek, ami a Home gomb szerepét látja el, plusz háttérvilágításának villogtatásával visszajelzőként is működik. Ennek megléte érdekes, hiszen az újabb androidokkal (3.0 és felfelé) gyakorlatilag ez a gomb feleslegessé vált. Persze sok vizet nem zavar, és a 2.1, a 2.2, illetve a 2.3 verziószámú operációs rendszeren nevelkedett felhasználók különösen örülni fognak neki. A lenyitható ajtó mögött még egy microSD kártyaolvasó is található, ami jó szolgálatot tesz, ha a 8 GB-os tárhelyet bővíteni szeretnénk. Sajnos a normál USB 2.0 csatlakozóról, ezzel egyetemben pár érdekes funkcióról (például egér-billentyűzet-játékvezérlő támogatás) le kell mondanunk.

Kicsit tekintsünk el a külsőtől, mert ennek értékelése elég szubjektív, és nézzük meg, mit is tud valójában az A100! A hardver az NVIDIA Tegra 2 lapkára épül, így a sebességgel nem volt gond, sőt azt kell mondanunk, hogy a 3.1 után a 3.2-es Android érezhetően gyorsabb, illetve még kevesebb lett a hibák miatt fagyó, váratlanul leálló alkalmazás. A gyorsaság nyilván annak a számlájára is írható minimális mértékben, hogy az A500-hoz képest kisebb a felbontás. Hardveres oldalról kapunk Wi-Fi és Bluetooth 2.1 vezérlőt, illetve A-GPS-t. Az A100-ban még nincs 3G modul, ezért a SIM foglalat helye "le van falazva". Majd az A101-ben várható ennek megjelenése.


[+]

Alkalmazásokból megkapjuk mindazt, amit a Honeycomb alapból felkínál és a Market elérést, ezt bővítette ki az Acer pár egyedi szoftverrel, mint például a DLNA-ra képes clear.fi, vagy az Acer Sync szinkronizáló szoftver, Aupeo! webrádió, Kobo e-book olvasó, SocalJogger. A multimédiás tartalmakat a nemoPlayerrel és a MusicA-val játszhatjuk le, illetve erre az említett clear.fi is képes.

Mint látható, a méreteket leszámítva igen nagy a hasonlóság az A500-assal, mégis azt kell mondanunk, hogy ez a tablet, illetve a 7"-es méret közelebb áll a szívünkhöz. Könnyebb volt hordozni, „vészhelyzetben“ zsebben is elfér, de akár egy övtáskában is vihetjük. A hardver pedig rendben van, viszi a nagyfelbontású videókat, van HDMI kimenete, amin keresztül ezeket le tudja játszani, DLNA kompatibilitásával pedig az otthoni multimédiás rendszerbe is aktívan beilleszthető. A kijelző látószöge nem a legprofibb, de érzékenységével és kezelhetőségével nincs baj, és az olcsó tabletekre ráver pár kört.

Amibe bele lehetne kötni, az az akkumulátor, mert a kis méret miatt csak egy 1530 mAh kapacitású darab jutott a burkolat alá, így nincs azon mit csodálkozni, hogy normális használattal (nem minimum fényerővel) nem húzza 10 óráig, csak a feléig. Ez picit problémás, hosszabb vonat-busz vagy repülőút alkalmával konnektor nélkül bajban leszünk, ha végig használni akarjuk, de egy pár film erejéig bőven van benne szufla. Az autót direkt nem írtuk bele az előző felsorolásba, ugyanis opcionálisan autós töltő is vásárolható mellé.

Jelenleg a komolyabb hardverrel rendelkező 7"-es tabletek piaca nem olyan nagy, mint a 10"-eseké, de már a horizonton vannak a kihívók. Amíg azok megérkeznek, az A100 egy remek és erős alternatíva a nagyobb táblagépek kiváltására, ha van rá 85 000 forintunk, ugyanis jelenleg ennyiért juthatunk hozzá a tegrás tablethez. Csak barátkozzunk meg az üzemidővel, és akkor nem lesz vele bajunk.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények