A Sony eladja a VAIO-t

[IT Café] Kiszáll a PC-gyártástból a Sony, a VAIO üzletág új tulajdonosa a Japan Industrial Partners befektetési alap által létrehozott új vállalat lesz, 5 százalékos Sony résztulajdonnal. A közös szándéknyilatkozat szerint a két cég 2014. március végéig tervezi véglegesíteni az üzlet részleteit, a tényleges tranzakciót pedig július elsejéig szeretnék végrehajtani. Az ár egyelőre ismeretlen.

Hirdetés

A megállapodás értelmében a Sony minden VAIO-val kapcsolatos tervezési és fejlesztési tevékenységgel felhagy, a gyártást és az értékesítést pedig a 2014 tavaszi modellek piacra dobása után fogja leállítani. A vállalat a PC-piacon beállt “drasztikus” változások miatt a jövőben az okostelefonokra és tabletekre fog fókuszálni. A JIP (illetve az újonnan létrehozandó cég) a VAIO márkanevet továbbra is használni fogja, és a termékfejlesztés, gyártás és értékesítés szintén az új, a Sonytól elvileg független vállalat feladata lesz. Az adásvétel lebonyolítását követően az új cég felülvizsgálja majd a termékportfóliót, és kezdetben a japán belpiacra fog koncentrálni. A terméktámogatásról egyelőre csak rövidke mondatban tett említést a Sony, amiben semmi konkrétum nincs, pusztán annyi, hogy a vásárlók a jövőben is megkapják azt.

A döntés természetesen jelentős létszámcsökkentéssel fog járni, a Sony 5000 fő elbocsátásával számol, közülük 250-300-at (valószínűleg a kulcsfontosságúakat) viszont átvesz majd az új vállalat. Az átszervezés a márciusban záruló 2013-as pénzügyi évben 200 millió dolláros, a 2014-es pénzügyi évben pedig közel 700 millió dolláros terhet ró a Sonyra. A VAIO üzletág leválasztásával a Sony nagyjából évi egymilliárd dollárral fogja csökkenteni fix kiadásait.

A Sony az elmúlt években látványosan gyengélkedő TV üzletágának stratégiáján is változtat: a termékportfóliót a felső kategória irányába tolja el, később pedig önálló leányvállalatba fogja kiszervezni az egységet. Az átalakítások eredményeként a divízió a 2014-es pénzügyi évben válhat újra nyereségessé.

A vállalat legutóbbi negyedévét 23 milliárd dolláros bevétel mellett 257 milliós nettó nyereséggel zárta. A VAIO-tól a figyelmet “megöröklő” mobildivízió éves szinten nagyot javult, de még így is 120 millió dollár veszteséget termelt.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés