A japán lézerrel gyűlik meg a baja Tajvannak

A hányattatott sorsú DVD-RAM formátum átütő sikere továbbra is várat magára; a szép reményekkel indult médium támogatói egyre nehezebb helyzetben vannak. Az újraírható DVD-khez hasonlatos lemezszabvány idei év második felére tervezett megújulása (Class 1 rendszer) úgy tűnik jelentősen késik, így még a legmodernebb multiformátumú, pontosabban super-multi DVD-írók is maximálisan csak 5-szörös sebességű írásra kárhoztatnak ennél a médiumnál, ami csigalassúnak számít a jelenleg elterjedt, 16x tempójú egyrétegű DVD-íráshoz képest. A DigiTimes jelentése szerint ráadásul alkatrészhiány miatt ezekből az írókból sem készülhet elegendő mennyiség.

Főképp tajvani gyártóknak okozhat komoly fejfájást, hogy egyes japán üzemek a hírek szerint nem éppen a piaci igényeknek megfelelően alakították termelési ütemüket, így mostanra komoly hiány alakult ki a DVD-írók kulcsfontosságú alkatrészének számító lézerdiódákból. A mostanihoz hasonlatos beszállítói problémák miatt került több gyártó is nehéz helyzetbe idén augusztusban, amikor a jelentős mértékben csökkenő OEM árak miatt oly mértékben nőtt a kereslet az optikai egységek iránt, hogy a csúcssebességű DVD-írókba építhető lézerdiódák szállítása akadozni kezdett.

A jelenlegi állapot annyiban különbözik a nyáron tapasztaltaktól, hogy ezúttal csak a DVD-RAM-okat is író, super-multi rendszerű optikai egységek szállítása apadhat el, így többek között a tajvani BenQ-nél máris aggodalmukat fejezték ki, hogy a cég az esemény hatására kénytelen lesz termelését visszafogni a következő negyedévben. Hasonló helyzetbe kerülhet a Lite-On is, ahol a raktárakból szinte teljesen kifogytak az érintett optikai fejek, jóllehet ez állítólag egyelőre nincs befolyással a vállalat szállítási kapacitására. Ez utóbbi gyártó éppen a múlt héten jelentette be legújabb super-multi, pontosabban super-allwrite rendszerű DVD-íróját, a LightScribe támogatással rendelkező SHM-165H6S típust.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés