A HDD kereslet 11%-kal csökken, ez elég lesz vajon az árcsökkentéshez?

Az állítólagos merevlemezkrízissel kapcsolatban legutóbb arról adtunk hírt, hogy az árvíz sújtotta gyártók (mind a kettő) annyira megroppantak a természeti katasztrófában, hogy végül rekord eladást és bevételt sikerült elérni az első félévben, valamint a részvényeket is sikerült alaposan felverni – a Seagate például „szerény” 355%-os növekedést produkált. A stratégia az volt, hogy hiába voltak tömve a raktárak, az árvízre hivatkozva készlethiánnyal riogatták a népet, amely természetesen felvásárlási pánikreakciót indított el. Azonban a legfrissebb hírek szerint nagyon úgy tűnik, hogy akármilyen rafinált (és antipatikus) trükköt is vetettek be, semmi sem tarthat örökké.

A Western Digital korábban azt jósolta, hogy 2012 harmadik negyedévében 157 millió merevlemez találhat gazdára, azonban a napokban ezt a számot 11%-kal, 140 millióra módosították. Ebben persze a válság miatt kialakult csökkenés is benne lehet, valamint az is, miszerint a merevlemezt jellemzően nem használó tabletek is egyre nagyobb szeletet hasítanak ki a piacból (részben az asztali számítógépek és notebookok rovására). Ami azonban szintén szerepet játszhat, hogy a felhasználók egy része – főleg, miután kiderült a turpisság – elutasította a korábbinál jelentősen magasabb árcédulát, és ha nem volt létszükség, inkább összehúzta magát a már meglévő tárterületén.

Ezért a WD azt jósolja, hogy a várt 4,2-4,3 milliárd dolláros bevétel helyett „csak” 3,9-4 milliárdot tudnak majd abszolválni, ami azt jelenti, hogy a csökkenő kereslet ellenére valószínűleg még mindig bőven megtérül az árak magasan tartása. Azonban, ha a tányéros adattárolók értékesítése folytatja a csökkenő tendenciát, akkor nem lesz más választásuk, mint az árak redukálása, ahogy az például a DRAM piacon történt/történik. A gyártók közötti vérre menő árversenyt persze továbbra is naivitás lenne remélni, hiszen a Toshiba kapacitása olyan csekély, hogy a 3,5”-es szegmens lényegében kétszereplős, amit nyugodtan nevezhetünk a kartellezés melegágyának.

Előzmények

Hirdetés