8,32 millió neuronig skálázta neuromorfikus projektjét az Intel

A Loihi sokadmagában is igen jól működik, és messze van az elméleti határ.

Az Intel még a 2017-es esztendő nyarán beszélt a Loihi kódnevű fejlesztésről, amelyet most sikerült egy új szintre skálázni, így 8,32 millió neuronnal dolgozó konfigurációt tudtak építeni. Ez a projekt a Pohoiki Beach kódnevet viseli, és lényegében arról van szó, hogy összekötnek 64 darab neuromorfikus Loihi lapkát.

A 8,32 millió neuron nagyon egyszerűen jön ki, elvégre egy 14 nm-es node-on készülő, 660 mm²-es kiterjedésű Loihi chipben 128 darab neuromorfikus mag található (három Lakefield maggal egyetemben, amelyek a menedzselésért felelnek). Ezek összesen 130 ezer neuront jelentenek 130 millió szinapszis társaságában, vagyis ebből a konfigurációból van 64, akkor már ki is jön az Intel által említett szám.

A dizájn egyébként ennél jóval többre képes. A Santa Clara-i óriáscég szerint maximum 4096 darab neuromorfikus mag kapcsolódható össze egy lapkán belül, és ebből a teoretikus chipből 16 384 darabot lehetne maximum összekötni, de a vállalat nem tervezi az ennyire extrém skálázást, ugyanis a jelenlegi gyártástechnológiákon ez komoly problémába ütközne.

Persze kisebb mértékű skálázás mellett is komoly előnye lehet a Loihi alkalmazásának, ugyanis egy 8,32 millió neuronnal dolgozó konfiguráció is akár ezerszer gyorsabb lehet egy hagyományos processzorokra épülő rendszernél az AI feladatok futtatása során.

Maga a projekt leginkább hosszabb távú célokat szolgál, mivel az agy működését másoló rendszerekkel olyan problémák megoldása is lehetővé válik, amelyekre a mai számítógépek képtelenek. A vállalat ráadásul tovább skálázná a fejlesztést a Pohoiki Beach projekten belül, a következő lépcsőfok tekintetében a 100 millió neuron van megcélozva.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Előzmények

Hirdetés