70 dolláros set-top boxból teljes értékű asztali számítógép

Hirdetés

Az ARM-os kütyük virágkorukat élik, a legtöbb okostelefonban, tabletben, GPS navigációban, set-top boxban, és még ki tudja mi minden használati tárgyban ott ketyegnek az ARM architektúrára épülő SoC-ok. A bennük rejlő potenciált természetesen a módosított szoftverekkel kacérkodó felhasználók is felfedezték. Elég csak a világszerte nagy figyelemmel kísért Raspberry PI miniszámítógépet megemlíteni, amely akár 25 dollárért cserébe is meglepően jó teljesítményt nyújt, és egyre másra jelennek meg a rá optimalizált szoftverek.

Most azonban egy set-top box keltette fel az érdeklődők figyelmét, amely pillanatok alatt átalakítható egy teljes értékű asztali számítógéppé. A Mele A1000 valamivel drágább a Raspberry PI-nél, egészen pontosan 70 dollárt kérnek érte, cserébe viszont lényegesen többet is nyújt. Először is nem csak egy nyomtatott áramkört kapunk, hanem egy komplett szerkezetet megfelelő készülékházba ültetve, ami a mindennapi használatot alaposan megkönnyíti. A termék Allwinner A10 jelzésű lapkájában található ARM Cortex-A8-as magot tartalmazó processzora is 1,2 GHz-en jár a Raspberry PI 700 MHz-es ARM11-éhez képest, így számítási teljesítménye is jobb. Emellett a grafikus számításokról az ARM Mali-400 MP4-es konfigurációjú IGP gondoskodik.

Önmagában már a SATA port (pláne dokkolónak kivezetve) is megér pár plusz dollárt, arról nem is beszélve, hogy hátoldalán D-Sub, HDMI és analóg RCA kimenetek, illetve Ethernet, USB portok sorakoznak, melyeket egy optikai S/PDIF aljzat egészít ki.

A szoftveres tuning esetében éppen az oldalában található SD szabványú memóriakártyákat fogadó kártyaolvasó játszott szerepet, amely segítségével Ubuntu 10.04 LTS operációs rendszert sikerült elindítani a masinán. A memóriakártya behelyezése, valamint az újraindítás után szépen életre is kelt a rendszer. Mindezek mellett nem nehéz elképzelni, hogy hasonlóan olcsó set-top boxokra egyre több egyedi rendszer (pl. Ubuntu TV) fog megjelenni a közeljövőben, így egy adott hardverből még jobb HTPC vagy asztali számítógép varázsolható. Ha bárkit érdekel, a videóban is használt Ubuntu 10.04 LTS 2 GB-os képfájlja, akkor az itt tölthető le.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés