5x5 az Intel legújabb alaplap méretszabványa

Az Intel egy új alaplap méretszabványt leplezett le, melynek egyszerűen csak az 5x5 nevet adta a vállalat. Az elnevezés nem véletlen, ugyanis a teljes NYÁK mérete 5.5" x 5.8" (140 mm x 147 mm), mely nagyjából 29%-kal kisebb a Mini-ITX szabványú alaplapok területénél.


[+]

Az új típusú megoldás kialakítása a Thin Mini-ITX-hez hasonló, azaz a hátlapi csatlakozók magassága nem haladhatja meg a 2,5 centimétert. Továbbá az Intel meghatározta a foglalat pozícióját is, illetve az abban tehető processzor TDP értékét, mely legfeljebb 65 watt lehet. A tápellátás tekintetében megkötés a DC adapter, azaz ATX-es tápegységgel nem kompatibilis az 5x5.


[+]

Ilyen méret mellett már csak SO-DIMM memóriának juthat hely, amiből legfeljebb két modul helyezhető el az alaplapon. Ennek fényében nem meglepő a PCI Express foglalat hiánya, mely helyett M.2 és/vagy Mini PCIe foglalatokat tehetnek fel a NYÁK-ra a gyártók.


[+]

Az első, új szabványra épülő alaplapok pontos érkezéséről egyelőre nincs hír, ugyanakkor az In Win említés szintjén már beszélt az első 5x5 alaplapot támogató házáról.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Előzmények

Hirdetés