3D nyomtatással készül a félszáz éves retro "lapostévé" kicsinyített mása

A "lapostévék" ma már teljesen átvették a szerepet az igen méretes hátsóval rendelkező képcsöves társaiktól, bár azt tudni kell, hogy nem minden képcsöves tévé volt akkora, mint egy szovjet lehallgatóberendezés – ahogyan arról a viccek szólnak. A késői 1950-es években az Egyesült Államokban a Philco elkészítette a Predicta névre keresztelt tévécsaládot, ami meglehetősen vékony volt a korabeli készülékekhez képes, sőt dönteni is lehetett az állványának köszönhetően.

A Philco Predicta H3412L
A Philco Predicta H3412L [+]

A Predicta nem igazán váltotta be a hozzá fűzött reményeket, mondhatni a vásárlóközönség nem állt készen a befogadására, illetve a kor technikai szintje sem állt a helyzet magaslatán, aminek a megbízhatóság látta a kárát. A Philco a 60-as évek elején lehúzta a rolót (a Telstar próbálta tovább vinni a Predictát), és bár a Predicta nem élt sokáig, a forma ikonikussá vált a retro kedvelői között. Nem csoda tehát, ha vannak olyanok, akik ilyen vagy olyan formában próbálják életben tartani ezt az örökséget. Ez most egészen odáig fajult, hogy a FormLab a Form 1+ 3D nyomtatóval elkészítette a készülék kicsinyített mását. Egészen pontosan csak a házat, amibe az Adafruit kisméretű, külső táppal hajtható, kompozit videobemenettel ellátott 2"-es LCD kijelzőjét szerelték, ami egyébként bárki számára beszerezhető 40 dollárért. Sőt, akár a komplett tévét is elkészíthetjük, hiszen a 3D nyomtatáshoz szükséges állományt is közzétette a FormLab.


[+]

A retro érzéshez pedig nincs is másra szükség, mint néhány korabeli filmet ráküldeni a kijelzőre és máris visszarepültünk néhány évtizedet az időben.

Előzmények

Hirdetés