2011-ben robbanásszerűen nőhet az USB 3.0 piaca

Az USB 3.0-s szabvány még 2008 végén készült el, és a terjedése meglehetősen lassan kezdődött meg. 2010-ben 14 millió USB 3.0-s terméket szállítottak le a vállalatok, ami alulról súrolta az előre prognosztizált célt, de összességében minden cég elégedett volt. Az In-Stat elkészítette a legfrissebb elemzését az USB 3.0 terjedésével kapcsolatban, melyből kiderül, hogy 2011-ben 80 millió termék eladásával érdemes számolni, ami jelentős előrelépés az előző évhez viszonyítva.

Az In-Stat szerinte az USB 3.0 terjedése idén már egyértelműen érezhető, így a gyártók is egyre több SuperSpeed USB-s termékkel álnak elő. A PC-s piacon is egyre nagyobb szerep hárul az USB 3.0-ra, hiszen az AMD egy hete mutatta be a szegmens első, natív támogatású vezérlőlapkáját, mely az új Fusion APU-khoz használható. Név szerint a Hudson családba tartozó A75 és A70M jelzésű FCH chipekről van szó, melyeket már hitelesített is az USB-IF.

Az idei év legnagyobb nyertese – az USB 3.0 előnyeit kamatoztató felhasználókon kívül – a Renesas lesz, ugyanis a vállalat vezérlője található az USB 3.0-s támogatással felvértezett termékek zömében, beleértve az AMD új Hudson vezérlőhídjait is. A processzorgyártó ugyan natívan támogatja a felületet, de számottevő szempont, hogy a Renesas technológiáját integrálta, ennek megfelelően az USB 3.0 terjedésének robbanásszerű növekedésével a Renesas zsebeli majd be a legtöbb hasznot.

Az USB 3.0-s felület előnye a 2.0-s verzióval szemben a SuperSpeed interfész támogatása, ami 4,8 gigabit/másodperces sávszélességet képes biztosítani az új eszközök számára. Ez az érték tízszer több mint amennyire az előd képes, vagyis az adatok továbbítása tízszer gyorsabban történhet. A kiemelkedő sebesség ellenére azonban az USB-s termékek zöme 2011-ben is a 2.0-s portot alkalmazza majd.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés