2009-es chipset útiterv az AMD-től

Hirdetés

Jövőre a processzorfront mellett a chipsetpiacon is jelentősen újít az AMD. A belépőszinten az AMD 740G-t a 760G nevű lapka fogja váltani, mely DirectX 10-zel kompatibilis integrált grafikus processzort tartalmaz UVD, Hybrid Crossfire és DisplayPort támogatás nélkül. A chip jövő januártól lesz elérhető, és Socket AM2+ foglalattal ellátott alaplapokon kap majd helyet az SB710-es déli híd társaságában.


A Socket AM3 (balra) és a Socket AM2+ lábkiosztása

A többi versenyző már a Socket AM3 vonalat erősíti, ami a DDR3 szabványú memóriák használatát teszi lehetővé, melyek közül hivatalosan az 1066 és 1333 MHz-es effektív órajelű modulok támogatottak. A második negyedévben érkező felsőkategóriás alaplapok az öregedő, de még mindig derekasan helytálló AMD 790FX, illetve 790GX chipekkel lesznek felszerelve. Utóbbi lapka rendelkezik jelenleg a legerősebb integrált grafikus vezérlővel. A déli híd feladatát az SB750 nevű chip látja majd el.

Az AMD 770-es lapkája szintén elérhető lesz az új foglalat társaságában, így az olcsóbb szegmens is lefedésre kerül. A déli híd szerepét várhatóan az SB710 fogja betölteni. Az előbbi konfigurációra épülő termékek jövő nyáron lesznek elérhetőek, és várhatóan a harmadlagos gyorstár nélküli, 45 nm-es Athlon jelzésű processzorok vásárlóinak jelenthetnek majd alternatívát.

Nyár elején jelenik meg az új generációs chipsetek első képviselője AMD RS880 névvel. A lapkában megbúvó integrált grafikus vezérlő várhatóan átveszi majd a házon belüli koronát az AMD 790GX-től, de a pontos paraméterekről egyelőre nincs információ. A déli híd feladatát továbbra is az SB710-es vezérlő tölti majd be. Szeptemberben sokak örömére megérkezik a 790FX-et leváltó lapka is az RD890 személyében. A vezérlőhöz természetesen új generációs déli hidat is fejlesztenek, melyet SB800 névre kereszteltek a mérnökök. Az utóbbi lapka várhatóan támogatja majd az új generációs SATA szabványt is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés